Mens landsbyer faller for russiske styrker rundt Ukrainas nest største by, må generalene avgjøre om offensiven er en finte for å trekke innsatsen fra Donbas.

Ukrainske kommandanter følger med på president Putins tropper som rykker inn i Kharkiv-regionen, og beregner motivet bak hans siste trekk.

Russerne har erobret 11 landsbyer siden offensiven begynte på fredag.

Men er dette en finte som skal trekke ukrainske reserver bort fra kampen om Chasiv Yar, en viktig strategisk posisjon i Donbas? Eller er det et reelt angrep på Ukrainas nest største by og tidligere hovedstad?

Dette spørsmålet stiller The Times.

Russerne har bare satt inn 2000 i kampen så langt, men angrep fra luften og artilleriet som slippes løs fra den andre siden av grensen, er voldsomt.

Skal russerne innta og holde territorium, må de sette inn mer infanteri i kampen. Russerne skal ha 35.000 infanterisoldater i reserve.

Det er antagelig målet for fremstøtet mot sørvest i retning Lyptsi, en større landsby omtrent 25 km fra sentrum av Kharkiv. Hvis russerne kommer dit, vil NATO-allierte måtte se på hva som skjer med en by som en gang var hjemsted for 1,5 millioner mennesker, og lure på om de kunne ha forhindret det ved å sende jetfly og ammunisjon tidligere.

I så fall vil det sivile livet i Kharkiv bli uholdbart.

Ukraina mangler både soldater og ammunisjon.

De neste ukene blir avgjørende for Ukraina. Vil vestlig artilleriammunisjon, som endelig er blitt tilgjengelig etter at Bidens lovforslag om militær bistand ble vedtatt, ankomme i tide til å utgjøre en forskjell?

Patriot-luftvernsystemene er avgjørende, men rådyre, og realiteten er at det nå vil ta for lang tid å få dem fraktet ut av lagrene i USA.

Også leveransene av F-16 jagerfly vil ta flere måneder. Som vanlig er det infanteriet som må lide.

Alt dette har ført til økte tap blant Ukrainas infanteri, noe som gjør mannskapet til en stadig mer dyrebar ressurs.

Ukrainas generaler må nå avgjøre om unge menn ved fronten uten tilstrekkelig ammunisjon er en god plan. Kanskje generalene må endre sine planer ut fra realiteten?

Eller retter de i stedet sine menn mot kampen om Chasiv Yar, som beskytter et strategisk jernbaneknutepunkt og veikryss, i håp om å holde på Donbas?

Det ville innebære et enormt sjansespill for at de har gjort nok for å sikre Kharkiv.

Ukrainas allierte har få gode alternativer, og The Times antyder at å gi opp Ukraina vil føre krigen til Natos grenser.

Ukrainas allierte har få gode alternativer, og de kan forvente flere oppfordringer fra Kiev om endelig å gi seg, eller utkjempe den neste krigen langs Europas grenser.

Ikke alle er enige i dét.

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.