Kyrylo Budanov deltar i forumet «Ukraine 2024» in Kyiv den 25. februar 2024. Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB.

De ukrainske styrkene mangler både våpen, ammunisjon og mannskap til å motstå den russiske offensiven som pågår nordøst i Ukraina, sier Ukrainas militære etter­retnings­sjef, general­løytnant Kyrylo Budanov, til New York Times.

Situasjonen er kritisk, fastslår han i en videosamtale med den amerikanske avisen fra en bunker i Kharkiv.

Russiske tropper rykket over grensen i forrige uke for å åpne en ny angrepslinje nær Kharkiv, Ukrainas nest største by etter Kiev, og erobret minst ni bosetninger og landsbyer og tvang tusenvis av sivile på flukt.

Russland følger en strategi for utmatting av Ukraina:

I likhet med de fleste ukrainske tjenestemenn og militæreksperter sier general Budanov at han tror de russiske angrepene i nordøst har til hensikt å tøye Ukrainas allerede tynne soldatreserver og avlede dem fra å kjempe andre steder.

«Alle styrkene våre er enten her eller i Tsjasiv Jar», sier han med henvisning til en ukrainsk høyborg rundt 120 kilometer lenger sør, som russiske tropper har angrepet de siste ukene. «Jeg har brukt alt vi har. Dessverre har vi ikke flere i reservene.»

Ikke mange milene fra Kharkiv er enda en by, Vovtsjansk, i ferd med å falle:

Ifølge Denys Jaroslavskij, en seniorløytnant som leder en enhet som for tiden kjemper i byen, bombarderer russiske flyangrep byen.

«De slipper fem til syv bomber hvert tredje minutt», sa løytnant Jaroslavskij i et telefonintervju mandag morgen.

Vovtsjansk hadde før krigen en befolkning på rundt 17.000 mennesker, og lokale myndigheter har slitt med å evakuere de anslagsvis 200 til 300 gjenværende innbyggerne.

Nord for Kharkiv er russerne enda nærmere:

Ukrainske sivile sa mandag at det hadde brutt ut kamper i nærheten av Lyptsi, en landsby nord for Kharkiv, noe som tyder på at russiske styrker kan ha rykket frem innen 16 kilometer fra byen.

Russland prøver å skape panikk, forklarer Budanov, som har fokus på å stabilisere linjen med de få reservene som er kommet til.

Disposisjonene er ikke uten risiko:

Hvorvidt disse troppebevegelsene vil svekke Ukrainas forsvar i andre deler av frontlinjen, gjenstår å se.

Ifølge militære analytikere har russerne ennå ikke satt inn mange tropper i denne offensiven, men Russland skal ha flere tropper i bakhånd, skriver New York Times.

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

 

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.