På et rolig område langt fra frontlinjene hører man skudd. Soldater beveger seg fremover i formasjon, en drone svever bare noen få meter unna mens en etterretningsoffiser videresender informasjon om hva som venter foran soldatene.

Det er en av Ukrainas nye brigader som forbereder seg til våroffensiven. Med det maskuline navnet Stålbrigaden består de av noen tusen menn som har meldt seg frivillige for å være frontfigurer når Ukraina om kort tid skal forsøke å gjenvinne okkupert territorium, skriver The Times.

– When I heard about the brigade I asked immediately to come because I wanted to be part of a lead unit in the offensive.

Dette sier Anton (25) som har tjenestegjort som grensevakt i to år.

– We are ready to liberate our territory from the Russians. We are just waiting for the word to go.

Ukraina har opprettet 12 nye brigader, og flere av disse har fått trening i vestlige land. Den kommende våroffensiven har avgjørende betydning for samarbeidet mellom Nato-land og Ukraina, siden krigstrettheten er voksende blant befolkningen i EU og USA.

Ingen sier selvsagt noe om når og hvor Ukraina vil gjennomføre sin offensiv, selv om mange forventer at det blir et angrep sørover. Men forsvarsminister Oleksii Reznikov sa forrige uke at forberedelsene nesten er fullført, og Nato presser på ved å si at 98 prosent av våpenutstyret allerede er levert.

Grensevakt høres i utgangspunktet ut som en stille og rolig passkontrollør, men grensevaktene i Ukraina har vært frontsoldater siden krigen i Donbas-regionen startet i 2014.

Stålbrigaden ledes av by Paditel Valery Borisovych, som også ledet forsvaret av Mariupol, som holdt russerne tilbake i tre måneder. Han ble selv tatt til fange av russerne, men returnerte til kampen etter et utbytte av krigsfanger.

President Zelenskyj har allerede hyllet Stålbrigaden, som ennå ikke har vært i kamp som enhet. Men kampviljen til soldatene er vist i Bakhmut, Avdiika og Marinka.

Målet for Zelenskyj er nok optimistisk.

– We have to restore the full line of our state border both on land and at sea.

Oppgaven er i så fall enorm for troppene. Russiske styrker trakk seg tilbake fra Kherson i september i fjor, men har siden konstruert det forsvarsdepartementet i London beskriver som «noen av de mest omfattende systemene med militære forsvarsverk sett i verden på mange tiår».

Skyttergraver, hindre mot stridsvogner og minefelt florerer, og vil skape problemer for ukrainerne.

Mange av soldatene i Stålbrigaden har høyere utdannelse, og de er derfor spesialiserte på etterretning og rekognisering. De innser at russerne har mer ammunisjon og befestede forsvarsstillinger, og forstår at oppgaven blir vanskelig.

De frykter Wagner-gruppen, som ikke bryr seg om tap av menneskeliv.

– They don’t care about casualties, they send the men in waves and shoot, shoot, shoot. We have to fight intelligently.

Stålbrigaden må derfor utnytte sine våpen maksimalt, og helle ofre maskiner enn mennesker.

Soldatene i denne brigaden er trent opp i Storbritannia, og fremstår som høyt motiverte soldater slik The Times beskriver dem. Realiteten vil vi nok få vite om kort tid.

En som kaller seg Golden Boy returnerer til frontlinjen etter å ha pådratt seg en hjerneskade under kamper ved Marinka i fjor. Han har vært aktiv i krigen helt siden 2014.

– I joined the Steel Brigade so I can pass on what I know of fighting the Russians. A lot of people are seeing combat for the first time. Even for those who fought in 2014 in the Donbas, this is a very different kind of war.

Les også:

Mener Ukraina ikke kan vinne en krig mot Russland uten Nato-tropper på bakken

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.