Det ukrainske forsvarsdepartementet opplyser tirsdag morgen at Russland har klart å etablere en landkorridor mellom Krim og separatist-områdene lenger øst, og dermed blokkert tilgangen til Azovhavet. Til ukrainske medier sier president Zelenskyj at landet er villig å droppe en Nato-søknad mot våpenhvile og russisk tilbaketrekking.

Etter flere dager med harde kamper i og rundt Mariupol, meldte den ukrainske generalstaben natt til tirsdag at russiske styrker har klart å etablere en landkorridor mellom Krim og de østlige delene av Ukraina, slik at Ukraina ikke lenger har tilgang til Azovhavet, rapporterer BBC.

Samtidig opplyser den ukrainske generalstaben at Russland har lidd så store tap at at de har blitt nødt til å kalle inn nye mannskaper.

The Ukrainian military, however, also said in its update that Russian forces had lost «offensive potential» and are being forced to call in reinforcements from across Russia for deployment in Ukraine.

Additionally, the General Staff alleged that «irreversible» losses have forced Moscow to cancel planned discharges of officers and enlisted troops from the military.

It claims that about 300 Russian soldiers were killed in combat just on Monday. (BBC)

Trakk artikkel

Tapstall er alltid sensitive og ofte brukt til desinformasjon mellom partene i en krig. BBCs russisk-språklige kanal fikk mandag en overraskelse da de plutselig fikk se denne artikkelen i den statskontrollerte russiske avisen Komsomolskaja Pravda:

Skjermdump: Komsomolskaja Pravda / BBC

I artikkelen siteres en talsmann for det russiske forsvaret at 9.861 russiske soldater har blitt drept og 16.153 såret i Ukraina siden invasjonen startet.

The staunchly pro-Kremlin newspaper Komsomolskaya Pravda (KP) published an article quoting the ministry as saying 9,861 Russian servicemen had died, a figure which exceeds even US intelligence estimates of Russian fatalities. It gave the number of wounded as 16,153. (BBC)

Men kort tid etter at saken ble publisert, ble den slettet. Avisens redaktør Vladimir Sungorkin hevder overfor BBC at de hadde blitt hacket, og at han vil publisere en forklaring senere.

I flere innlegg i sosiale medier spekuleres det på om saken kan ha blitt publisert av en av avisens ansatte for å protestere mot krigen.

Russland har kun villet bekrefte at 498 russiske soldater er drept i krigen. Det tallet ble kunngjort av det russiske forsvarsdepartementet 2. mars. (NTB)

Nato-søknad på bordet

President Volodymyr Zelenskyj sier seg villig til å droppe en Nato-søknad i bytte mot våpenhvile, russisk tilbaketrekking og garantier for Ukrainas sikkerhet.

– Det er et kompromiss for alle. For Vesten, som ikke vet hva de skal gjøre med oss i Nato-saken, for Ukraina, som vil ha sikkerhetsgarantier, og for Russland, som ikke vil ha en ytterligere ekspansjon av Nato, sier Zelenskyj i et intervju med ukrainske TV-kanaler.

Han gjentok også sin oppfordring til direkte samtaler med Russlands president Vladimir Putin. Med mindre han møter Putin, er det umulig å forstå om Russland i det hele tatt ønsker å stoppe krigen, sa den ukrainske presidenten.

Zelenskyj sa at Kyiv er klar til å diskutere statusen til Krim og den østlige Donbas-regionen, som kontrolleres av russisk-støttede separatister, etter at en våpenhvile er på plass og det er tatt skritt for å gi sikkerhetsgarantier. (NTB)

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» av Michail Bulgakov fra Document Forlag her.

 

Kjøp Christopher Caldwells «Betraktninger over revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.