Russiske angrep mot den ukrainske byen Bakhmut. Foto:  AP Photo/Libkos

Russiske styrker angrep byen Kramatorsk øst i Ukraina etter at en ensidig våpenhvile skulle ha trådt i kraft, ifølge Ukraina. Russland anklager samtidig Ukraina for angrep.

– Okkupantene rammet byen med raketter to ganger, skriver regjeringsrådgiver Kyrylo Tymosjenko i sosiale medier. En boligblokk er truffet, men ingen skal være drept, ifølge Tymosjenko.

Samtidig hevder Russland at ukrainske styrker bomber russisk-befolkede angrep og militære stillinger, trass i at russiske styrker angivelig overholder våpenhvilen.

Flere byer

Journalister fra nyhetsbyrået AFP meldte fredag at de hørte artilleriild både inn og ut av byen Bakhmut, også det etter at Russland meldte at de ensidig inngikk våpenhvile.

Russisk TV meldte tidligere at den trådte i kraft klokka 12 Moskva-tid, som tilsvarer klokka 10 i Norge. Meldingene fra AFP kom rundt halvannen time senere.

Også Kherson skal være rammet av angrep fredag, der flere ble drept eller såret. Det er imidlertid uklart om dette skjedde før eller etter Russland oppga at våpenhvilen trådte i kraft.

– Det var minst fire eksplosjoner. De snakker om en våpenhvile. Dette er de vi er i krig mot, sa Tymosjenko.

Russisk propaganda

Den angivelige våpenhvilen har fra ukrainsk hold blitt avvist som russisk propaganda.

Russland ønsker å bruke en våpenhvile som dekke for å stoppe ukrainsk fremrykning i Donbas og bringe inn mer utstyr, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj torsdag.

– Krigen tar slutt når russiske soldater forlater Ukraina eller kastes ut, sa Zelenskyj.

Forslag fra patriark

Russlands president Vladimir Putin ga torsdag ettermiddag forsvarsdepartementet ordre om våpenhvile i halvannet døgn fra fredag formiddag, i forbindelse med feiringen av den ortodokse julen.

Ordren kom etter at den russiske ortodokse kirkes øverste leder, patriark Kirill, tok til orde for våpenhvilen.

Les også: 

Russland hevder våpenhvile har trådt i kraft

 

Bestill fra Document forlag:

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.