Den ukrainske regjeringen er klar til å diskutere en nøytral status for landet som en del av en fredsavtale med Russland, selv om det krever at Ukraina gir opp ideen om Nato-medlemskap. Det opplyste president Zelenskyj søndag. Samtidig sier Financial Times at Russland nå har gitt Zelenskyj klarsignal til å søke om EU-medlemskap, og at Russland har forlatt målet om å «avnasifisere» Ukraina.

Fredssamtalene mellom Ukraina og Russland gjenopptas i Tyrkia denne uken. I forkant av samtalene uttaler nå Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj at han er positiv til å diskutere om nøytralitet for Ukraina bør være en del av en fremtidig fredsavtale.

– Sikkerhetsgarantier og nøytralitet, og en ikke-nukleær status for vår stat. Vi er klare til å investere i det. Dette er det viktigste punktet, sa Zelenskyj i en 90 minutters videosamtale med uavhengige russiske journalister søndag.

Intervjuet ble imidlertid ikke tillatt å kringkaste i russiske medier, ifølge ordre fra den russiske mediemyndigheten Roskomnadzor. Natt til mandag holdt president Zelenskyj også en videotale til det ukrainske folket, der han gjentok at Ukraina søker en fredelig løsning «uten forsinkelse».

Krever folkeavstemning

Zelenskyjs uttalelser kan tolkes som en åpning for Russlands krav om et nøytralt Ukraina og garantier for at Ukraina ikke blir med i Nato. Muligheten for ukrainsk nøytralitet har vært diskutert av russiske og ukrainske tjenestemenn i minst to uker, men søndagens uttalelse fra Zelenskyj er den mest tydelige og kraftfulle så langt.

En fredsavtale som forutsetter at Ukraina forblir nøytralt, krever at landet forlater ideen om et ukrainsk medlemskap i Nato. Ukrainas streben etter Nato-medlemskap ble lagt til Ukrainas grunnlov i 2019, og fjerning av ordlyden krever en folkeavstemning, som president Zelenskyj understreket i sin tale.

En måned inn i krigen er imidlertid støtten til Nato-medlemskap rekordhøy.

Under talen understreket president Zelenskyj, ifølge en artikkel publisert av BBC News, at enhver avtale krever et personlig møte mellom ham og Russlands president Vladimir Putin, og at Ukraina må motta garantier fra Russland om at Ukraina ikke vil bli utsatt for militært russisk angrep. Disse garantiene må være mye mer spesifikke enn det såkalte Budapest-memorandumet fra 1994, som ga Ukraina sikkerhetsgarantier i bytte mot å gi avkall på sitt lager av atomvåpen.

Avviser et splittet Ukraina

Ukrainas militære etterretningssjef har anklaget Moskva for å prøve å dele Ukraina i to, etter at Russland ikke klarte å ta kontroll over landet. Men en seniorrådgiver for president Zelenskyj, Alexander Rodnyansky, har kunngjort at Ukraina ikke vil overlate noe territorium til Russland.

– Vi er virkelig ikke villig til å gi opp noe territorium eller snakke om vår territorielle integritet, sa Rodnyansky til BBC Radio 4s program World at One.

Som en betingelse for en fredsavtale krever president Zelenskyj at russiske tropper trekker seg tilbake til grensene som eksisterte før Moskva-invasjonen startet 24. februar, men han sier også at Ukraina ikke vil prøve å gjenerobre Donbas eller Krim med makt. Donbas og Krim har vært under direkte eller indirekte russisk kontroll siden 2014.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.