Den ukrainske våroffensiven har ikke startet. Årsaken er mangel på våpen og ammunisjon, ifølge en nær rådgiver for Zelenskyj. Nå ber Kiev om at Europa får opp farten på leveransene.

Dette sier Dr Igor Zhovkva, nestleder for presidentens kontor og hans viktigste utenriksrådgiver, til The Times.

Zhovkva jobber diplomatisk med oppgavene om å skaffe mer våpen, mer støtte og mer ammunisjon. Det er særlig mangelen på artilleri, pansrede kjøretøyer og stridsvogner som fører til at våroffensiven ikke er i gang, sier han.

Russerne har trappet opp luftangrepene mot Kiev og andre byer de siste ukene.

President Zelensky spent most of last month abroad in a frantic globe-straddling effort to bolster the capital’s air defences and secure more weapons for the counter-offensive.

Han besøkte ti ulike byer og holdt mer enn 60 møter under reisen.

Zhovkva tror russernes luftangrep forsøker å skremme Ukraina fra å sette i gang den lenge planlagte offensiven. Han kritiserte EU for å fortsatt la russerne tjene på olje og gass, noe som gjør det mulig for Kreml å bestille flere raketter og missiler.

– It’s high time again for the EU and the rest of world to think if they are doing enough with sanctions.

Slik er det trolig ikke, mener Zhovkva.

Mener Ukraina ikke kan vinne en krig mot Russland uten Nato-tropper på bakken

Ukrainas luftvernsystem har blitt mer sofistikert, men han innrømmet at presset fra luftangrepene påvirket folk. Særlig mangelen på søvn virker svekkende for moralen.

Dessuten har luftangrepene ført til et høyt forbruk av luftvern, og luftvernanlegg har også vært målet for noen av angrepene. Særlig mangelen på amerikanske Patriots plager ukrainerne.

På sin rundreise i mai møtte Zelenskyj også ledere fra åtte europeiske land som står sammen om å levere F-16 til Ukraina.

Zhovkva avslutter med å takke Rishi Sunak for å ha vært «veldig aktiv i å forme dette europeiske initiativet sammen med Danmark og Nederland».

“The UK is helping in enormous quantities, becoming a game changer in a very important weapon,” he said, referring to the recent arrival of Storm Shadow cruise missiles.

Spørsmålet er som alltid hva man kan tro på. Uttalelsene kan være et forsøk på å forvirre Russland. Det kan også være et forsøk på å legge skylden på manglende våpenleveranser for en mislykket våroffensiv.

Selvsagt ønsker Ukraina så mye våpen som mulig. Man får aldri nok våpen i en krig. Da må Nato-landene vurdere saken grundig, for mengden våpen som allerede er levert, er massiv. Flere Nato-land leverer mer våpen enn de klarer å produsere, noe som selvsagt kan svekke forsvarsevnen hvis man ikke heller bruker det man har av økonomiske muskler til å kjøpe inn nytt utstyr.

Men hvor mange europeiske land er det som har økonomiske muskler?

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.