Tapstallene over russiske soldater og behandlingen de døde og sårede får, er av et omfang og viser en slik brutalitet mot egne soldater at det må få konsekvenser for regimet.

Hvis det stemmer at offiserer går rundt på slagmarken og henretter sårede soldater, er det nok til å bryte ned enhver kampmoral.

en offentliggjort video kan man høre en russisk soldat ringe hjem til sin familie. Han siger, at næsten hele enheden er udslettet og fortæller om sine officerer:

»De lod bare vores døde ligge på slagmarken. De lod dem ligge i dagevis. De gik også rundt blandt enheden og dræbte de hårdt sårede. Alle blev dræbt.«

Dette er en så rystende historie at hvis den først kommer ut, lar den seg ikke stoppe. Den kan være spredt av vestlige propganda som bistår Ukraina. Problemet for Putin er at det er så mange andre historier som bekrefter en likegyldighet overfor soldatene som mangler sidestykke.

Russerne er vant til at staten er en hard herre å tjene. Men dette er noe annet. Det er en desorganisering og mangel på forberedelse som ødelegger enhver hær.

I tillegg har ukrainerne etterretning som gjør at generalene drepes etter tur. Det sies at det var tyve generaler i hæren som invaderte. Fem er drept. Det er et vanvittig, unormalt høyt tall. Generaler blir normalt ikke drept i en krig.

«Slutten på Russland som vi kjenner det». Betyr det at regimet faller, eller bare toppfiguren? Kan vi få en ny type sterk mann i spissen for Russland? Eller kan det betyr at en ny leder må stå til rette for folket og foreta et oppgjør med forbrytelsene mot egne soldater?

En slik selvransakelse er ikke vanlig i russisk historie, men krigens gang gjør at oppmerksomheten nå vendes mot hva som blir følgene for Russland.

I Homel-regionen er sykehus og feltlasarett for sårede og likhus for drepte russere. Tallene er så høy at trafikken ikke lar seg skjule for omgivelsene.

I den mellemstore by Mazyr fortæller et vidne, hvordan ligehuset er fyldt med døde russere, og hvordan man har været nødt til at tage andre bygninger i brug.

Han har set, hvordan »sorte sække« bliver læsset om fra russiske ambulancer til togvogne.

»Passagerer på togstationen i Mazyr var chokerede over antallet af lig, som blev læsset på togvognene. De begyndte at optage videoer, og så greb militæret ind og tvang dem til at slette optagelserne.«

Nu foregår transporten af døde soldater om natten, skriver Rferl.

Et konservativt amerikansk anslag går ut på 7.000 drepte, men det kan være dobbelt så høyt. At Komsomolskaja Pravda mandag slapp en historie om at det var nær 10.000 falne russere, indikerer at det er snakk om en katastrofe. På tre uker. Amerikanerne mistet til sammenligning 4.000 i Irak over flere års krig.

Det var den statskontrollerte russiske avisen Komsomolskaja Pravda som mandag siterte en militærtalsmann som skal ha sagt at 9.861 russiske soldater er drept og 16.153 såret siden krigen brøt ut 24. februar.

Ifølge avisen ble opplysningen gitt som svar på Ukrainas påstand om at Russland har mistet 14.700 soldater hittil i krigen, noe som blir avvist av Kreml.

Men kort tid etter at saken ble publisert, ble den slettet. Avisens redaktør Vladimir Sungorkin hevder overfor BBC at de hadde blitt hacket, og at han vil publisere en forklaring senere.

I flere innlegg i sosiale medier spekuleres det på om saken kan ha blitt publisert av en av avisens ansatte for å protestere mot krigen.

Russland har kun villet bekrefte at 498 russiske soldater er drept i krigen. Det tallet ble kunngjort av det russiske forsvarsdepartementet 2. mars.

Teorien om at en ansatt publiserte storyen virker plausibel. Det var samme civil courage som fikk en redaktør på Kanal 1 til å ta frem en plakat mot krigen og stille seg bak programleder.

Den indre front kan bli Putins største problem og historiene fra fronten fyrer opp under motstanden. Soldatmødrene får høre at sønnene deres er slaktekveg i Putins krigsmaskin.

»Der er så mange sårede russere der,« sagde en patient, som var blevet udskrevet fra et lokalt sygehus. »Det er grusomt. De er frygteligt vansirede. Det er pinefuldt at skulle lytte til deres skrig. Man kan høre dem over alt på sygehuset.«

Det er Poul Høj på Berlingske som har samlet historiene om russiske tap og behandlingen soldatene får.

Putin nægter store tab. Men overfyldte lighuse og »frygteligt vansirede« russiske soldater fortæller noget andet

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.