Ukrainske soldater i kamp ved Bakhmut, mars 2023. Foto: AP Photo/Libkos

Russland beskytter den rike delen av befolkningen og de som bor i storbyene, slik at de slipper å delta i krigen i Ukraina, ifølge britisk etterretning.

Det har ved gjentatte anledninger vært hevdet at Russland stort sett sender innbyggere fra fattige deler av landet ut i krigen. Det er sagt at folk fra de store byene, som ofte tilhører de mest velstående i landet, slipper unna.

Dette bekreftes nå av britisk etterretning.

NTB-DPA-Reuters melder om saken.

– Samtidig som Russland fortsetter å lide ekstremt store tap, er det dramatiske forskjeller mellom de russiske regionene når det gjelder hvordan krigen påvirker befolkningen, ifølge forsvarsdepartementet i London.

Departementet anslår at i noen regioner er det 30 ganger flere som dør som følge av krigen enn i Moskva.

Dermed slipper også familiemedlemmer til det styrende politiske byråkratiet i Moskva å utsettes seg for fare.

The Brussels Times har skrevet om at mange av de ledende politiske figurer i Kreml har sine familiemedlemmer boende trygt og luksuriøst i Vesten. Slik at de ikke utsettes for de farer krigen innebærer for vanlige russere som mobiliseres og sendes til fronten:

The children of high-ranking figures in the Kremlin live a life of luxury in the West. Their lives are in stark opposition to the propaganda of their fathers in Moscow.

Det er etniske minoriteter som har måttet tåle de største tapene. I regionen Astrakhan er for eksempel 75 prosent av de som blir drept, etniske kasakhstanere og tartarer, anslås det.

Dyrekjøpte meter

Amerikanske Institute of the Study of War skriver søndag at den russiske offensiven i Bakhmut øst i landet ser ut til å ha stanset opp. Lørdag ble det meldt at russiske styrker kontrollerer den østlige delen av byen.

Hundrevis av soldater skal de siste dagene være drept både på russisk og ukrainsk side av frontlinjen.

Her har russerne i ca. 7 måneder kjempet for å erobre denne nokså ubetydelige byen i Ukraina, og har lykkes med å innta noen meter nå og noen meter da. Prisen har vært titusenvis av døde og lemlestede soldater.

Forsvarsdepartementet i Moskva hevdet søndag at over 220 ukrainske soldater er drept i løpet av det siste døgnet. Ifølge meldingene fortsetter russiske soldater å angripe ukrainske stillinger i Donetsk.

Lørdag meldte Ukraina at over 500 russiske soldater var drept eller såret i løpet av et døgn i forbindelse med slaget om Bakhmut.

Ingen av tallene er bekreftet av uavhengige kilder, da slike kilder i liten grad er til stede midt oppe i det som er en blodig slagmark.

Generelt vil gjerne den angripende part ha større tap enn den forsvarende, og det er beskrevet at russerne tidvis benytter en krigstaktikk som blant annet omfatter regelrette stormangrep med infanteri mot godt forsvarte stillinger.

Les også: 

Russere velger et Argentina i økonomisk krise, fremfor Putins krig

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.