Dn tyske generalen, Christian Freding, sier i et intervju med Süddeutsche Zeitung at russerne har hatt tap på 300.000 soldater. Opplysninger om tap kan være ledd i psykologisk krigføring. Det sies at Ukraina har mistet en halv million casualties, dvs drepte og sårede.

Det tas ikke forbehold i nyhetsmeldingene om drepte og sårede. Det stilles ikke spørsmålstegn ved kildene og deres eventuelle motiv. Det i seg selv er brudd på helt ordinære journalistiske prinsipper.

Stort sett all informasjon om russiske tap er «negative», dvs egnet til å spre inntrykk av at Russland forblør.

Men også general Freuding innrømmer at Russland har klart seg bedre enn antatt.

Det er dessuten vanskelig å vite hva NTB har valgt å fremheve og hva de har utelatt.

Document vil stille spørsmål ved kildene. Norske medier er blant de mest lojale til krigsinnsatsen, og rapporterer ikke nyheter som er negative for Ukraina. Men rapporterer villig vekk storyer fra Institute of the Study of War, Bellingcat og det britiske forsvarsdepartement.

En fremtredende tysk general sier at så mange som 300.000 russiske soldater er drept eller skadd i krigen mot Ukraina.

I et intervju med den tyske avisa Süddeutsche Zeitung sier den tyske generalen Christian Freuding at Russland har lidd enorme menneskelige og materielle tap i krigen.

– Ifølge vestlig etterretning har 300,000 russiske soldater blitt drept eller så hardt skadd at de ikke kan mobiliseres på nytt, sier Freuding i intervjuet som er publisert fredag.

Tidligere denne måneden viste lekket amerikansk etterretning et lignende tall på falne
eller sårede russiske soldater – 315.000. En kilde med kjennskap til rapporten sa da til Reuters og AFP at det tilsvarer nær 90 prosent av det russiske militærpersonellet ved starten av krigen i 2022.

– Likevel fortsetter Russland å lykkes med å mobilisere soldater, inkludert bruken av fanger. I tillegg ser vi enorme investeringer i våpenindustrien, sier Freuding.

Russlands president Vladimir Putin har tidligere hevdet at de har mobilisert 486.000 soldater i 2023.

Freuding sier i tillegg at Russland viser større motstandsdyktighet mot sanksjoner enn vestlige land hadde trodd ved starten av krigen.

Det som burde vært nevnt i artikkelen er at Putin nylig opplyste at Russland hadde over 600.000 soldater i Ukraina, et meget høyt tall som sier noe om viljen til å fortsette krigen.

I nattens angrep mot Ukraina kom noen av flyene fra Murmansk-området hvor de langtrekkende bombeflyene står.

Morten Jentoft sier at Putin var rasende over at ukrainerne senket et landingsfartøy på Krim nylig.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.