Et nedskutt russisk fly i Ukrania. Foto: AP Photo/Vadim Zamirovsky, File

Flere russiske soldater er trolig blitt drept i krigen i Ukraina så langt enn i Sovjetunionens krig i Afghanistan, sier en tidligere ambassadør i Moskva.

NTB skriver om saken, og beretter at Andrew Wood var Storbritannias ambassadør til Russland fra 1995 til 2000.

Ifølge Wood går krigen langt fra etter planen for Russland. Han sier til Sky News at han antar at flere russiske soldater er blitt drept i Ukraina enn de 15.000 som ble drept i Afghanistan-krigen.

– Putin trodde han skulle vinne krigen for lengst, men faktum er at han taper hardt, sier Wood til Sky News.

Russland har ikke oppgitt tall på antall soldater som er blitt drept i Ukraina, men har erkjent at det er snakk om tap, og de kaller det selv en «tragedie».

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov erkjente tidlig i april at Russland har lidd betydelige tap i Ukraina. Han sa at det var «en stor tragedie» for landet, men oppga ikke noe tall, skrev Nordlys.

Andrew Wood sier videre at det ikke fremstår som om Putin har noen mulighet til å få en seier ut av krigen i Ukraina.

Ifølge ukrainske kilder skal de russiske tapene nå være vesentlig større enn tallene fra Afghanistan-krigen.

Derfra hevdes det at det per nå skal være over 24 000 russiske drept, over 1000 stridsvogner og  2500  andre pansrede kjøretøy ødelagt, og mer enn 190 fly og 150 helikoptre nedskutt.

I tillegg har mange merket seg senkningen av missilkrysseren Moskva, der et ukjent antall av besetningen på ca. 500 personer omkom (se lenke til egen sak lenger ned).

Russiske tap per 3.5, ifølge ukrainske kilder:

Dette er tall som ikke er bekreftet av uavhengige kilder. Det er uansett vanskelig å få slike tall dokumentert med sikkerhet. Heller ikke verifiserte tall for ukrainske tap er tilgjengelige, dette er noe ukrainske myndigheter synes lite villige til å offentliggjøre.

Men normalt er tapene for den forsvarende part i en krig lavere enn for den angripende part, selv om det finnes unntak fra en slik regel.

Det var i stor grad tapstallene som gjorde at daværende Sovjet trakk seg ut av Afghanistan i 1989, etter ti års temmelig brutal og håpløs krig i landet.

Tusenvis av sovjetiske soldater ble i løpet av den krigen sendt hjem i kister, og enda flere med invalidiserende skader. Byer og tettsteder rundt om i landet fikk oppleve krigens kostnad på nært hold, når egne sønner, kjærester, slektninger eller naboer kom hjem som døde eller sårede.

Det førte til at det begynte å murre i befolkningen. Stadig flere begynte å innse at krigen (offisielt blant annet omtalt som «støtteaksjon») slett ikke gikk så fint som det ble fortalt i Sovjet-statens propaganda. Da fant regimet i Kreml ut at tiden var inne for å sette en stopper.

Den 15. februar 1989 krysset så de siste sovjetiske tropper Hairatan-broen fra Afghanistan og over til Sovjet (Usbekistan), og styrkenes leder general Boris Gromov var angivelig sistemann til å passere broen i et BTR-stridskjøretøy.

Russlands president Putin er ennå ikke kommet dit, selv om tapene etter to-tre måneders krig i Ukraina av eksperter anslås å være høyere enn etter 10 år i Afghanistan.

Mange forventer at president Putin vil komme med en form for større kunngjøring om krigen i forbindelse med seiersdagen 9. mai, da Russland tradisjonelt feirer seieren over Nazi-Tyskland i 1945.

Andrew Wood tror Putin vil forsøke å fabrikkere en grunn for at det har gått så dårlig.

Les også:

Rakettkrysseren «Moskva»s skjebne bekreftet: Skipet er sunket

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.