Ukrainerne har en selvbevissthet som neppe er tatt helt ut av luften. De har påført russerne store tap. 13.500 drepte soldater på tre uker, sier de nå. Det virker ikke helt usannsynlig når vi ser tankkolonner som kjører rett inn i løvens hule.

Seire over fienden styrker kampmoralen, og det ukrainerne har sett av den russiske hær forteller dem at fienden var overvurdert.

Nå sier en stabsjef for Zelenskyj at de ser en slutt på krigen. Putin har ikke ressurser til å fortsette.

Zelenskyj-rådgiver hevder krigen kan være over i mai
Krigen i Ukraina vil trolig være over i mai fordi Russland vil gå tom for ressurser til å fortsette angrepet, hevder en rådgiver nær den ukrainske presidenten.
– Jeg tror vi senest i mai, i begynnelsen av mai, har en fredsavtale, kanskje mye tidligere. Vi får se, jeg snakker om den seneste datoen, sier Oleksij Arestovitsj i en videomelding sent mandag, melder Reuters.

Samtidig påpeker han at det selv etter en fredsavtale kan oppstå mindre trefninger i et års tid, selv om Ukraina vil insistere på at alle russiske soldater forlater landet.

Arestovitsj, som er rådgiver for Zelenskyjs stabssjef, sier det nøyaktige tidspunktet for en avtale avhenger av hvor store ressurser Russland er villig til å bruke på offensiven sin.

– Vi står ved et veiskille: Enten kommer en fredsavtale på plass veldig raskt – innen en uke eller to – med tilbaketrekking av styrker og det hele, eller så kommer det forsøk på å skrape sammen for eksempel noen syrere til en ny runde. Og når vi nedkjemper dem også, får vi en avtale i midten eller slutten av april, hevder rådgiveren.

Han sier et «fullstendig vilt» scenario kan være at ferske russiske vernepliktige settes inn med bare en måneds opplæring.

Ukraina hevder å ha drept 13.500 russiske soldater

Ifølge anslag fra Ukrainas forsvar tirsdag morgen har 13.500 russiske soldater blitt drept hittil i krigen.

Det skriver Sky News.

Tallet er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Hittil har Russland kun kommet med én uttalelse om sine tap i krigen: i begynnelsen av mars sa de at i underkant av 500 soldater var blitt drept. USAs anslag 10. mars var at mellom 5.000 og 6.000 russiske soldater var drept.

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.