Den nå sunkne rakettkrysseren «Moskva». Foto: AP Photo, File

Flaggskipet «Moskva», som begynte å brenne, har sunket, opplyser det russiske forsvarsdepartementet. Dermed har russerne mistet sitt flaggskip i Svartehavsflåten.

Det har i løpet av torsdagen vært en del frem og tilbake angående dette skipet og hva som egentlig har skjedd. Ukraina hevdet først at det var sunket, noe russerne avkreftet.

Fra russisk hold ble det gitt inntrykk av at skipet bare var lettere skadd, og var på vei inn til egen havn i Sevastopol.

Det viste seg at ingen av partene hadde rett, men at Ukraina var nærmest sannheten. Skipet var så hardt skadd at det sank, bare noen timer etter at ukrainerne meldte dette.

NTB-AP-AFP siterer russiske kilder:

– Da «Moskva» skulle taues til havn, mistet skipet stabiliteten på grunn av skader det fikk på skroget  under brannen og detonasjonen av ammunisjonen. Skipet sank i stormfull sjø, heter det i en melding gjengitt av de statlige russiske nyhetsbyråene Ria Novosti og Tass.

Russerne hevder altså at skipet slett ikke var utsatt for noe rakettangrep, men at det ut av intet skal ha oppstått en større eksplosjon som senere førte til at skipet sank.

Man kan forstå at Russland ikke ønsker å bekrefte at det ble truffet av ukrainske sjømålsraketter, da dette er et skip som skal være utstyrt med det ypperste Russland har av forsvar mot slikt.

Den svenske forfatteren og forsvarseksperten Lars Wilderang beskriver skipets omfattende kapasiteter i så måte:

Slava-klassens tre robotkryssare är Rysslands tredje största ytstridsfartygklass efter landets propagandaursäkt till hangarfartyg i den ironiskt namngivna Kievklassen samt robotslagkryssaren RFS Peter den Store och dess systerfartyg RFS Amiral Nakhimov.

RFS Moskva var Svarta Havsflottans flaggskepp och bestyckat till tänderna med bland annat 64 luftvärnsrobotar av den marina versionen av S-300, 40 luftvärnsrobotar OSA-MA, och sexton tunga P-500 Bazalt eller P-1000 Vulkan sjömålsrobotar, som eventuellt även kan slå mot sjömål. Och därtill hela sex stycken pjäser av närskyddsluftvärnet AK-630, som är till för att skjuta ner sjömålsrobotar.

Det ville med andre ord vært pinlig for anseelsen til russisk forsvarsteknologi om skipet på temmelig enkelt vis ble senket av raketter, ikke minst Neptun-raketter, som er utviklet av Ukrania.

Men Ukraina hevder uansett at det 86 meter lange flaggskipet, som var utstyrt med krysserraketter som kan nå mål 300 kilometer unna, ble truffet av ukrainske raketter.

Russerne skylder på brann

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet førte en brann natt til torsdag til at ammunisjon om bord i skipet detonerte og forårsaket en kraftig eksplosjon.

Mannskapet på 510 ble ifølge departementet evakuert til andre russiske marinefartøy i området, og det er ikke meldt om omkomne.

Ingen skal altså ha omkommet i én eller flere eksplosjoner så voldsomme at dette store skipet nå er sunket.

Ukrainas påstand om at skipet sank umiddelbart, ble avvist også av Pentagon:

– Vi er ikke helt sikre på hva som skjedde. Vår vurdering er at det skjedde en eksplosjon, minst én eksplosjon på skipet, en ganske stor en også. Den forårsaket omfattende skader, sa Pentagon-talsmann John Kirby til CNN.

Flaggskipet «Moskva» befant seg mellom 60 og 65 nautiske mil sør for den ukrainske havnebyen Odessa da eksplosjonen skjedde, ifølge Pentagon.

– Uansett årsak er tapet av flaggskipet «et stort slag for Russland», sier Kirby.

Hva som er fakta her, kan bli vanskelig å få bekreftet.

Noen vil mene at det er en svakhet ved russernes versjon at Ukraina først meldte om rakettangrepet og trefferne på skipet. Det ville muligens være merkelig om de skulle oppfatte en tilfeldig eksplosjon på et russisk skip langt ute på havet og så forbløffende raskt konstruere en historie om at Ukraina hadde truffet skipet så det var synkeferdig.

Uansett er dette et smertefullt tap for russerne, både i form av redusert militær kapasitet og det faktum at de på en eller annen måte må forklare at et slikt skip kunne mistes.

Ytterligere detaljer i saken avventes, i den grad de måtte komme.

Oppdatert: Navn på raketter endret til Neptun.  

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.