Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy, 19. desember 2023. Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

Et russisk landgangsfartøy ble ødelagt i et ukrainsk flyangrep på Krim-halvøya. Store eksplosjoner i havnen tyder på at skipet var lastet med ammunisjon.

Landgangs- og transportfartøyet Novotsjerkassk lå ved den russiske marinebasen i Feodosia da det ble truffet av raketter avfyrt fra fly natt til tirsdag.

Dette skal være et ganske stort skip, på 112 meter lengde, og tilhører Ropucha-klassen.

NTB-Reuters-AFP melder om saken.

Ukraina bekrefter at de sto bak angrepet på den russisk-okkuperte Krim-halvøya natt til tirsdag.

Et liknende skip (Tapir-klassen) til det nå angrepne Novotsjerkassk, nemlig Saratov, ble senket i et tilsvarende angrep i Berdyansk i mars 2022.

Ukrainas president Zelenskyj omtaler situasjonen for russernes etter hvert noe reduserte marine i Svartehavet:

– Jeg takker vårt flyvåpen for den imponerende etterfyllingen av den undersjøiske russiske Svartehavsflåten med nok et fartøy, spøkte Zelenskyj i sosiale medier tirsdag.

– Okkupantene skal ikke få et eneste fredfullt sted i Ukraina, la han til.

Russerne bekrefter at Novotsjerkassk ble påført skader i angrepet.

Oppdaterte bilder fra havnen, gjengitt i sosiale medier, tyder på at fartøyet er senket. Man ser master og deler av skrogets overbygning stikke opp fra vannet.

Samme skip angrepet i 2022

Novotsjerkassk ble også påført skader i et angrep i mars 2022, rundt en måned etter Russlands fullskala invasjon av Ukraina. Det skal ha ligget ved kai siden som følge av mangel på reservedeler.

Ifølge ukrainske myndigheter hadde skipet trolig ammunisjon om bord, muligens droner, da det ble angrepet tirsdag.

Guvernøren som Russland har satt inn på Krim, Sergej Aksionov, opplyser at seks bygninger ble påført skader, og beboerne er evakuert.

Opptak som flere russiske medier har lagt ut på meldingstjenesten Telegram, viser kraftige eksplosjoner og brann i et havneområde i Feodosia. Dette kan være sekundæreksplosjoner om bord i skipet, da det blant annet skal ha blitt brukt til å frakte ammunisjon til russiske styrker.

– 20 prosent av svartehavsflåten ødelagt 

Storbritannias forsvarsminister Grant Shapps ønsker det ukrainske angrepet velkommen. Han hevder det er bevis på at krigen ikke fastlåst.

– De siste fire månedene er 20 prosent av Russlands svartehavsflåte ødelagt. Russlands dominans i Svartehavet er nå utfordret, sier Shapps.

Russland annekterte den ukrainske Krim-halvøya i 2014. Etter Russlands fullskala invasjon i februar 2022 har Ukraina gjennomført en rekke aksjoner mot russiske mål på Krim.

I april 2022 senket ukrainerne den russiske svartehavsflåtens flaggskip Moskva. Flere andre, mindre fartøyer er også senket eller skadd.

Oppdatert per 19.15: Detaljer om skipet Saratov, og hovedbilde i saken skiftet.  

Les også:

Rakettkrysseren «Moskva»s skjebne bekreftet: Skipet er sunket

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.