Rakettskipet Askold og søsterskipet Tsyklon fotografert på verftet i Kertsj tidligere. Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at det ukrainske forsvaret har ødelagt et stort russisk skip på Kertsj-verftet på Krim-halvøya.

Det skal være den temmelig nye krysseren Askold som ble ødelagt i et angrep med raketter av den britiske Storm Shadow-typen, eventuelt den franske varianten Scalpe. (Fartøysbetegnelsen krysser er oppgitt av NTB/AFP, men skipet ser på bilder ut til å være noe mindre enn en krysser).  

Denne krysseren var satt opp blant annet for avfyring av langtrekkende raketter mot mål i Ukraina.

– Jeg takker alle som sikret den vellykkede ødeleggelsen av det russiske skipet på Kertsj-verftet, sier president Zelenskyj i en tale mandag kveld.

NTB-AFP melder om saken.

Fra russisk hold bekreftes det at et slikt angrep fant sted, men det hevdes at et antall raketter ble skutt ned av russernes luftforsvar. Men man klarte ikke å forhindre at flere raketter nådde sitt mål, noe som fremgår gjennom opptak av branner i det aktuelle havneområdet.

Det er også vist bilder av det omtalte skipet i en tilstand der det er påført det som ser ut som betydelig skade.

Meldingen kommer to dager etter at Ukraina meldte at de hadde lyktes med flere angrep i området.

De russiske marinebasene på Krim er blitt mer utsatte etter at Ukraina har mottatt stadig flere langtrekkende raketter som kan brukes til angrep mot slike mål.

Dette har ført til at russerne har trukket deler av sine svartehavsflåte tilbake til den mer fjerntliggende basen i Novorossisk.

Broforbindelsen mellom Krim og det russiske fastlandet, Kertsj-broen, ligger nå også innenfor rekkevidde av disse ukrainske rakettene.

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.