Zelenskyj bebreider EU-toppmøtet at Ukraina ikke har fått det luftforsvaret som Israel har. Han mener Ukraina fortjener samme beskyttelse.

Men det var ikke allierte som ga Israel den beskyttelsen og gjorde at nesten ingen av de 300 droner og ballistiske raketter nådde frem. Det var Israels eget luftforsvar.

Oberstløytnant ved den svenske Forsvarshögskolan, Anders Ekholm, sier det var en imponerende oppvisning. Israel viste at de kan.

Till det försvaret hör stridsflyg, men också två robotförsvarssystem som verkar utanför Israel, ”David’s Sling” och ”Arrow”.

– Det handlar dels om att genom sensorsystem få en tidig förvarning och snappa upp när något skjuts iväg. Sedan om att kunna möta vapenbärare långt utanför israeliskt territorium. Om man inte lyckas med det har man Iron Dome som plockar ned inkommande vapenlast nära, på israeliskt territorium, säger han.

Ett sofistikerat radarsystem ger måldata och styr in vapenlasterna mot målen, samtidigt som man triangulerar och beräknar var målet kommer att befinna sig, utifrån den bana som det har.

Zelenskyjs klager er forståelige, men de savner realisme. Israel har brukt årtier på å utvikle sine systemer.

– Her i Ukraina har vi dessverre ikke det nivået på luftforsvar som vi alle så i Midtøsten for noen dager siden. Ukrainas luftrom og luftrommet til våre naboer fortjener den samme beskyttelsen, sa Zelenskyj.

Han startet talen med å vise til en nytt angrep fra Russland mot byen Kharkiv onsdag, der 17 mennesker ble drept.

– Dette skjer hver dag, sier Zelenskyj.

– Nå opplever den russiske hæren styrke i omtrent alt som gjelder militære komponenter. Og det er nettopp på grunn av denne styrken at Putin nå håper at han vil lykkes i sin motoffensiv, framholder han.

Tyskland vedtok nylig å sende enda ett luftforsvarssystem av typen Patriot til Ukraina.

– Jeg takker deg, Olaf, sa Zelenskyj henvendt til den tyske statsministeren.

– Men vi trenger mer. Våpen til våre soldater. Artillerigranater. Kjøretøy. Droner, listet han opp. (NTB)

Tidligere på dagen offentliggjorde Ukraina at de hadde rammet en russisk base på Krim.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bekrefter at det ukrainske militæret har gjennomført et angrep mot en russisk flybase på den okkuperte Krim-halvøya.

Onsdag formiddag meldte ukrainske medier at ukrainske styrker sammen med etterretningstjenesten sto bak et droneangrepet på den russiske flybasen Dzjankoi på Krim.

Onsdag kveld bekreftet president Zelenskyj angrepet da han talte via videolenke til EU-toppmøtet i Brussel.

– I dag lyktes våre forsvarsstyrker å ramme et av okkupantenes viktige militær anlegg på Krim. Takket være ødeleggelsen av russisk utstyr der, kan våre styrker i sør-Ukraina, ved fronten, føle seg tryggere, sa han. (NTB)

Vi vet ikke hva slags skader angrepene inn i Russland forårsaker. Det er tvilsomt om angrep inne i Russland kan påføre Russland alvorlige tap nok til å få dem til å revurdere krigen. At Russland driver terrorbombing av ukrainske byer er det liten tvil om. Det forteller bildene sitt tydelige språk om. Spørsmålet er om Ukraina er tjent med å svare med samme mynt, eller om de har kapasitet til å gjøre det. Redningsmannskapene som står ved den drepte kvinnen i Kharkiv virker resignerte.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.