Ukraina vil satse på egen våpenproduksjon og Zelenskyj sa i sin nyttårstale at russerne vil få føle Ukrainas vrede.  – Våre piloter mestrer allerede å fly F-16-jagerfly, og vi vil definitivt se dem i lufta.

Zelenskyj nevnte krigen 14 ganger i sin 20 minutter lange tale, og lovet som i fjor, at et fritt Ukraina skal bestå.

Det er ikke spesielt for et land som er i krig.

– Uansett hvor mange raketter fienden skyter opp, uansett hvor mange nådeløse og massive angrep fienden utfører i et forsøk på å knuse og skremme ukrainere og drive Ukraina under jorden, vil vi fortsatt reise oss, sa han.

Russland og Ukraina ser ut til å være inne i en eskalerende spiral av luftangrep. Russerne har drept flest, men også de mistet 24 mennesker lørdag.

Det har vært økende angrep mellom Russland og Ukraina de siste dagene, inkludert et enestående angrep mot den russiske grensebyen Belgorod som tok livet av 24 mennesker lørdag.

Angrepet kom dagen etter at Russland avfyrte en rekke raketter og droner mot ukrainske byer og drepte 39 mennesker. Angrepet var et av de største luftangrepene siden krigen begynte 24. februar i fjor.

Første nyttårsdag er en sørgedag i Ukrainas hovedstad Kyiv, der 19 mennesker ble drept, ifølge byens tjenestemenn.

Natt til søndag traff russiske raketter Palace Hotel i Kharkiv, der det pleier å bo mange utenlandske journalister. Et tysk TV-team fikk krigen innpå livet.

Et tysk TV-team på sju personer ble rammet av en russisk rakett på et hotell i Kharkiv i Ukraina søndag. Deres ukrainske tolk ble alvorlig såret.

– Dette er nok et angrep fra Russlands side på den frie pressen. Vi håper våre sårede kolleger kommer seg raskt, sier sjefredaktør i ZDF, Bettina Schausten.

I tillegg til tolken ble en vakt lettere såret da de ble truffet av bygningsrester under angrepet.

Hotellet brukes ofte av utenlandsk presse siden det har et tilfluktsrom i kjelleren. Russland har gjentatte ganger rettet angrep mot hoteller der journalister og frivillige oppholder seg.

Russlands forsvarsdepartement bekrefter at hotellet ble angrepet. En talsmann hevder det var fordi ukrainske etterretningsfolk planla å angripe den russiske byen Belgorod fra hotellet.

Ifølge ukrainske meldinger er 28 mennesker såret i angrep på Kharkiv de siste dagene. (NTB)

I dette tilfelle bekreftet det russiske forsvarsdepartementet at hotellet var målet. Det er uvanlig.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.