Brannmannskaper i sønderbombede hus i Kyiv, 31. 12, 2022. AP Photo/Roman Hrytsyna

President Volodymyr Zelenskyj sier Ukraina aldri vil tilgi Russland etter de mange rakettangrepene. Det skaper dårlig grobunn for mulige forhandlinger.

Minst én person ble drept og minst 20 såret i lørdagens angrep mot Kyiv, der russiske raketter blant annet traff et boligområde.

Også i flere andre regioner, blant annet i Mykolajiv i sør og Khmelnytskyj i vest var det eksplosjoner der bygninger ble ødelagt og flere personer ble såret.

NTB-AFP-TT melder om saken.

Ukrainas president er rasende over bombeangrepene som fortsetter å ramme landets befolkning og infrastruktur, og den kraftige bombingen i nyttårshelgen later til å ha fått det til å renne over. Zelenskyj kommer nå med et svært krast utbrudd:

– En terroriststat vil ikke bli tilgitt, skriver Zelenskyj i sitt daglige innlegg på sin offisielle Telegram-konto lørdag.

Zelenskyj henvendte seg også direkte til det russiske folk.

– Deres leder ønsker å vise at han har militæret bak seg og at han er i forkant. Men han bare gjemmer seg. Han gjemmer seg bak militæret, bak raketter, bak veggene i sine residenser og palasser. Han gjemmer seg bak dere og brenner deres land og fremtid, skriver Zelenskyj på russisk.

Ifølge det ukrainske militæret ble over 20 russiske krysserraketter avfyrt mot Ukraina nyttårsaften, hvorav tolv ble skutt ned av ukrainsk luftvern før de nådde sine mål.

Mange ønsker seg forhandlinger som kan avslutte krigen. Men de gjentatte bombeangrepene mot ukrainske byer skaper et raseri og en hevnlyst hos ukrainerne som gjør veien til forhandlinger lang.

Ukrainernes krav ventes blant annet å omfatte store erstatninger etter alle ødeleggelsene, samt krigsforbryterdomstoler for de ansvarlige på russisk side. Noe slikt kan ikke russerne imøtekomme.

Det er skapt det dårligst mulige utgangspunkt for forhandlinger, til tross for at president Putin har uttalt  at han ønsker en løsning som kan avslutte krigen,

Les også: 

FN: 18.000 sivile ofre i Ukraina – drept eller såret

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.