Kyivs største barnesykehus er truffet av russiske missler og det meldes om flere drepte. Slike angrep midt i landets hovedstad kommer på et sensitivt tidspunkt. Barnesykehus er blant de mål en fiende ikke bør treffe.

Russland brukte blant annet supersoniske raketter av modellen Kinzjal – ett av Russlands mest avanserte våpen. De flyr fem ganger så fort som lyden, noe som gjør det svært vanskelig å stanse dem med luftvernraketter. Bygningene i Kyiv ristet da rakettene slo ned.

Også Zelenskyjs hjemby Kryvýj Rih er truffet og det meldes om drepte.

Angrepene kommer rett før Natos toppmøte i Washington hvor spørsmålet om Ukrainas forhold til Nato står sentralt.

Kyivs ordfører Vitalij Klitsjko sier det er ett av de verste angrepene mot den ukrainske hovedstaden siden krigen startet. Minst ti personer er drept og 35 såret i byen.

President Volodymyr Zelenskyj sa mandag formiddag at det fortsatt lå mennesker under ruinene av deler av et barnesykehus, som ble truffet i angrepet.

– Akkurat nå må alle hjelpe til med å rydde vekk bygningsrester – leger og vanlige folk, skriver han i sosiale medier.

– Alle nødetater er engasjert for å redde så mange liv som mulig. Hele verden bør bruke hele sin besluttsomhet for endelig å få slutt på de russiske angrepene, skriver han videre.

– Travelt tidspunkt

Ukrainas innenriksdepartement opplyste mandag formiddag at minst 20 mennesker er drept og rundt 50 såret i det massive angrepet mot minst fem byer: Kyiv, Kryvyj Rih, Kropyvnytskyj, Dnipro og Prokovsk. De fire siste ligger alle sør for Kyiv i den sentrale og østlige delen av landet.

– Angrep mot Ukraina på den tiden av døgnet når det er mest folk i gatene. Gale russiske terrorister, skriver Andrij Jermak, som er stabssjefen til Zelenskyj, på Telegram.

Kryvyj Rih er Zelenskyjs hjemby. Der ble minst ti mennesker drept og 31 såret, ifølge lokale myndigheter Flere bygninger er truffet, blant annet en kontorbygning og et industribygg. For ti av de sårede er tilstanden alvorlig, opplyser ordfører Oleksandr Vilkul.

Angrepet mot Prokovsk rammet et industrianlegg og krevde tre liv, opplyser guvernøren i Donetsk fylke.

I Dnipro ble minst en person drept og seks såret, ifølge guvernøren der.

Zelenskyj i Polen

Angrepet skjedde samme dag som presidenten er i nabolandet Polen for å signere en sikkerhetsavtale.

 

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.