Stillbilde fra video: New York Times.

Kyiv og flere andre byer i Ukraina er mandag morgen blitt rammet av bombeeksplosjoner som har drept minst fem mennesker bare i hovedstaden, og ellers gjort skader både på bygninger og kjøretøy.

Ukrainas innenriksdepartement melder om fem døde og tolv sårede i hovedstaden, skriver NTB. President Volodymyr Zelenskyj oppfordrer folk til å holde ut:

– Flyalarmene går over hele Ukraina. Raketter slår ned og beklageligvis er det døde og sårede. Ikke forlat tilfluktsrommene! Ta vare på dere selv og de som står dere nærmest. La oss stå sammen og være sterke.

Angrepene tolkes som en gjengjeldelse fra Russland etter at Krim-broen lørdag ble påført skader i et angrep som Russland sier er en ukrainsk terrorhandling.

Blant de ukrainske byene som er rammet mandag morgen, er Zaporizjzja og Dnipro, opplyser NTB.

Reuters og lokale ukrainske medier skriver at flyalarmen også gikk i flere andre ukrainske byer mandag morgen, og at det også hadde vært eksplosjoner i Lviv, Ternopil og Dnipro.

Ukrainske medier melder at det har vært eksplosjoner i flere steder, blant annet i en kraftstasjon i Lviv, som ligger helt vest i landet og har vært en tilholdssted for mange mennesker på flukt fra andre og hardere rammede områder i Ukraina.

Også Kharkiv, Ternopil, Khmelnytskyi, Zhytomyr and Kropyvnytskyi skal ha blitt rammet.

Samtidig er den danske øya Bornholm rammet av strømbrudd, hvilket reiser spørsmål om hvorvidt Russland har en finger med i spillet der også.

Russland har de siste ukene tapt noe av terrenget de hadde vunnet i de fire ukrainske regionene som Putin nylig kunngjorde annekteringen av, og en forsterket russisk motoffensiv hadde en tid ligget i kortene.

 

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.