Russiske myndigheter innrømmer for første gang at menneskeliv gikk tapt da flaggskipet Moskva sank tidligere denne måneden, men innrømmelsene ligger langt fra de tapene internasjonale observatører har regnet seg frem til.

Én person er død og 27 er savnet, heter det i en kunngjøring fra det russiske forsvarsdepartementet fredag. 396 personer skal ha blitt reddet fra båten, heter det videre.

Krysseren hadde trolig et mannskap på om lag 500.

Russland hevder missilkrysseren, som var flaggskipet i svartehavsflåten, sank etter en brann om bord og eksplosjon i ammunisjonen som var på skipet. Ukraina hevder krysseren ble truffet av deres Neptun-raketter.

Russiske myndigheter hevdet først at besetningen ble evakuert før skipet sank. En talsmann for det ukrainske forsvaret sa imidlertid at redningsbåter ikke nådde fram til det brennende skipet og dermed ikke kunne ha reddet dem som var om bord.

Selv om myndighetene i Moskva hevder at de aller fleste av mannskapet er reddet, er det mange pårørende som har postet meldinger på Telegram og andre sosiale medier der de skriver at deres sønner er døde. (NTB)

Trolig 400 drepte

Internasjonale nyhetsmedier og observatører har tidligere regnet seg frem til at så mange som 400 av de vel 500 ombord omkom. For tre dager siden hadde BBC en artikkel der samlet sammen det som til da var kjent om senkningen av den russiske krysseren.

Et Twitter-bilde av Moskva etter den ble truffet. Bildet ble gjengitt av BBC. Skjermdump: BBC

Russia has not admitted any casualties. On Saturday the Russian defence ministry published footage showing what it described as the crew of the Moskva, on parade in the Crimean port city of Sevastopol.

The commander-in-chief of the Russian navy said the officers and crew would «continue their service».

The video showing around 100 sailors is the only evidence that’s been offered of any survivors from the 510-crew warship.

Russland har ikke innrømmet noen dødsfall. På lørdag publiserte det russiske forsvarsdepartementet opptak som viste hva den beskrev som mannskapet til Moskva, på parade i Krim-havnen i Sevastopol. Øverstkommanderende for den russiske marinen sa at offiserene og mannskapet ville «fortsette sin tjeneste». Videoen som viser rundt 100 sjømenn er det eneste beviset som er tilbudt av noen overlevende fra krigsskipet som hadde et mannskap på 510. (BBC)

Sunken Russian warship Moskva: What do we know? (BBC)

Les også:

«Moskva» kan ha hatt atomvåpen om bord

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.