En russisk missilkrysser av Slava-klassen utenfor norskekysten 25. januar 2022. Dette er trolig søsterskipet til krysseren «Moskva», som ble senket i Svartehavet 13. april. Foto: 333 skvadron, Luftforsvaret / NTB

Ukraina har fått styrket sitt forsvar mot russiske marinefartøy med norske Penguin-raketter. Dette opplyses av Financial Times.

Russiske marinefartøy har i lang tid blokkert ukrainske havner og hindret blant annet eksport av korn. Slike fartøy har også bidratt i bombardement av flere havnebyer, som blant annet Odesa.

Nå har Ukraina fått styrket sin kapasitet i forsvaret mot denne typen angrep. Fra før har landet blant annet sin egenutviklede rakett Neptun, som skal ha vært avgjørende i senkingen av det viktige russiske missilskipet «Moskva» med ca. 500 personer om bord. Se lenke til egen sak under.

Også de tyrkiske Bayraktar-dronene skal ha vært brukt mot russiske marinefartøyer, og skal ha senket mindre patruljebåter.

NTB siterer Financial Times om Penguin-saken:

– Spørsmålet er om ukrainsk militær oppfinnsomhet kan gjentas til havs, sier en ikke navngitt vestlig militær rådgiver til den anerkjente avisa, før han legger til at den vestlige militærhjelpen til Ukraina nå også omfatter sjømålsmissiler av typen Penguin, som produseres i Norge av Kongsberg Defence & Aerospace.

Det har så langt ikke lykkes NTB å få bekreftet opplysningene. I Forsvarsdepartementet holdes kortene tett til brystet når det gjelder hvilke våpen som sendes til Ukraina, blant annet for å forhindre angrep på leveransene.

– Regjeringen vurderer fortløpende om Norge skal sende mer våpen og materiell til Ukraina. Disse vurderingene og eventuelt pågående eller fremtidige bidrag kommenterer vi ikke, sier seniorrådgiver Lars Gjemble til NTB.

Ukraina har tidligere bedt om sjømålsmissiler fra Norge. Den norske raketten Penguin er internasjonalt vel ansett, og er utviklet av Kongsberg Våpenfabrikk (Kongsberg Defence Systems).

Nå kan et antall av denne raketten altså være levert og på plass, noe som kan bidra til å endre det sjømilitære bildet utenfor kysten av Ukraina. Ikke minst kan den svekke russernes mulighet til landsettingsoperasjoner mot Odesa.

(Saken er redigert kl.23.15)

Les også:

Rakettkrysseren «Moskva»s skjebne bekreftet: Skipet er sunket

 

Nå: Ny bok, bestill i dag!

Bestill også:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.