Europeiske land har sendt store mengder våpen til Ukraina, onsdag meldte både Storbritannia og Sverige at de øker forsendelsene markant.

For en uke siden mottok Ukraina 500 luftvernraketter av typen Strela fra Tyskland, opplyste ukrainske regjeringskilder i helgen til Welt am Sonntag.

Tidlig i mars bestemte Tyskland at landet skulle levere 2.700 luftvernraketter til Ukraina. Tidligere var det gitt grønt lys for en leveranse av 1.000 panservernraketter og 500 luftvernraketter.

En ikke-navngitt talsperson i det tyske forsvarsdepartementet sa til avisen at man av operative og sikkerhetsmessige årsaker ikke vil gå i detalj om hvilke våpensystemer som gis. Han la samtidig til at et bredt spekter av militært utstyr så langt har blitt eller vil bli levert til ukrainske styrker.

Missiler og 25 millioner pund

Onsdag kunngjorde statsminister Boris Johnson at Storbritannia sender 6.000 missiler til Ukraina og 25 millioner pund i økonomisk støtte til landets militære.

Blant missilene er panservernmissiler og høyeksplosive våpen. Den økonomiske støtten beløper seg til 287 millioner norske kroner.

– Storbritannia vil jobbe sammen med våre allierte for å styrke den militære og økonomiske støtten til Ukraina, sier Johnson.

Videre sier han at det vil styrke ukrainernes forsvar idet de er i ferd med å få overtak i krigen og bidra til å holde liv i «frihetens flamme». Pengene skal blant annet gå til å lønne ukrainske soldater og piloter som kjemper mot de russiske styrkene.

Britene har allerede sendt mer enn 4.000 panservernvåpen til Ukraina, i tillegg til luftvernmissiler, skuddsikre vester, hjelmer og sko.

Støtten ble kunngjort kvelden før toppmøtet i Nato og G7, og Johnson oppfordret andre vestlige ledere til å sende mer militær bistand til Kyiv og styrke sanksjonene mot Russland. (NTB-AFP-DPA)

Mer våpen og utstyr fra Sverige

Også Sverige sender flere våpen og mer utstyr til Ukraina. Forsvarsminister Peter Hultqvist opplyste onsdag at man har besluttet å sende ytterligere 5.000 bærbare panservernraketter til Ukraina.

Den nye militære forsendelsen fra Sverige til Ukraina inneholder også mineryddingsutstyr.

– Vi mener det er utrolig viktig å fortsette å støtte Ukraina på en aktiv måte, sier Hultqvist til TT.

En tidligere støttepakke til Ukraina inneholdt også 5.000 panservernraketter. Det er en type våpen som er lett å håndtere og som ikke krever mye opplæring.

Norge sendte 2.000 panserbrytende raketter av typen M72 samt liggeunderlag og feltrasjoner til Ukraina for tre uker siden.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.