Sverige sender våpen og militært utstyr til Ukraina. En halv milliard svenske kroner gis også direkte til Ukrainas forsvar. – Ukrainas kamp är också vår kamp, ​​sier forsvarsminister Peter Hultqvist.

Under en pressekonferanse klokken 18 på søndag kunngjorde statsminister Magdalena Andersson og forsvarsminister Peter Hultqvist at Sverige vil sende 5.000 panserskudd til Ukraina, samt 5.000 hjelmer og 135.000 feltrasjoner med mat, til en total kostnad på litt over 400 millioner svenske kroner.

I tillegg vil Sverige øke den humanitære bistanden til Ukraina med 500 millioner kroner. Sverige vil også gi 500 millioner kroner direkte til Ukrainas forsvar for å disponere etter eget ønske. Det betyr at totalkostnaden for støtten utgjør inntil 1,4 milliarder.

Ifølge Peter Hultqvist er støtten basert på Ukrainas krav og leveranser vil skje så snart formelle avgjørelser er tatt.

«Vil definitivt ha en effekt»

Panserskuddene er såkalte Armored Shots modell 86, designet og produsert av Saab Bofors Dynamics med hovedmål å bekjempe eller stanse pansrede kjøretøy.

– Pansarskott får genomslag i pansarplåt och kan kan stoppa olika typer av fordon. Det är ett engångsvapen, så det är «fire and forget» som gäller. En av fördelarna med vapnet är att många människor kommer kunna använda det, sier brigadegeneral Johan Pekkari, nestleder i kommandostabens spesialavdeling, til Aftonbladet.

– Det här är ett vapen som vi har haft i Försvarsmakten under en lång tid. Det är väldigt lättanvänt och människor kan snabbt utbildas i att använda det. Det kommer definitivt ge effekt, och det snabbt, sier han.

En eksepsjonell avgjørelse

Magdalena Andersson sier at avgjørelsen er eksepsjonell, og den første rene militære støtten Sverige gir til et krigførende land siden det støttet Finland under vinterkrigen 1939 – 1940.

På spørsmålet om trusselbildet øker mot Sverige på grunn av at vi nå velger å sende våpen, mener statsministeren at avgjørelsen var noe regjeringen tok etter nøye vurdering.

– Det är inte ett enkelt beslut att fatta. Min bedömning är att skicka vapen till Ukraina i det här läget är något som gagnar Sverige och det svenska folkets säkerhet. Vi har också gjort det i samverkan med andra Europeiska länder så vi står inte ensamma i det här, sier Magdalena Andersson.

Til tross for at Putin nå har økt beredskapen for styrkene som har atomvåpen til rådighet, ser Magdalena Andersson ingen direkte trussel mot Sverige.

– Det är ett spänt läge och ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge. Men den svenska Försvarsmakten gör bedömningen att det inte finns ett militärt hot mot Sverige. Men det är naturligtvis oansvarigt av Putin att trappa upp situationen i ett redan spänt och allvarligt läge.

 

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.