Den svenske sikkerhetssituasjonen er forverret. Totalforsvaret skal få mer penger, og opprustningen skal fremskyndes, sa statsminister Magdalena Andersson tirsdag kveld.

Magdalena Andersson (S) holdt en tale til nasjonen ved 20-tiden tirsdag på grunn av krigen i Ukraina og den forverrede sikkerhetspolitiske situasjonen. Budskapet var tydelig:

– Sveriges försvarsförmåga behöver stärkas, upprustningen tidigareläggas. Sverige ska ha ett starkt försvar, sier Magdalena Andersson.

Sikkerhetssituasjonen i Sverige har forverret seg i flere år, men beslutningen om å gi Ukraina våpen, militært utstyr og økonomisk bistand, har gjort situasjonen mer alvorlig. Sverige vil derfor ruste opp sitt forsvar ytterligere, og opprustningen vil skje raskere. Statsministeren understreket også at det er viktig å ikke dele bilder eller informasjon om det svenske forsvaret på sosiale medier.

– Säkerhetsläget i Sveriges närområde har försämrats sedan flera år tillbaka och nu skärps det ytterligare. Vi befinner oss inte under hot om väpnat angrepp mot Sverige, men hotbilden har ökat, sier Magdalena Andersson i sin tale.

– Sverige utsatt for desinformasjon og cyberangrep

Statsministeren sa at Sverige for tiden er utsatt for russiske desinformasjonskampanjer, cyberspionasje og cyberangrep for å skape splittelse, og hun forberedte også svenskene på at krigen i Ukraina vil føre til ytterligere økte priser på drivstoff, elektrisitet og mat.

Under sin knapt åtte minutter lange tv-tale fordømte Magdalena Andersson nok en gang Russlands væpnede angrep på Ukraina. Aksjonen ble kalt «uforsvarlig, uprovosert og ulovlig», og hun beskrev krigen som «et angrep på alle lands rett til å bestemme sin egen fremtid».

Riksdagens beslutning om å sende verneutstyr og defensive våpen til Ukraina er unik, og statsministeren understreket både at Sverige ikke har gjort noe lignende siden Finland ble angrepet av Russland i 1939, og at avgjørelsen ikke har vært lett å ta.

– Många svenskar ser det som självklart att räcka en hjälpande hand till den som är under angrepp. Men jag vet att det också finns de av oss som frågar sig vad detta får för konsekvenser för Sverige. Blir vi därmed en måltavla för rysk vedergällning?

– Jag har noga övervägt båda perspektiven. Som statsminister är min första och sista fråga inför varje beslut: Vad är bäst för Sveriges säkerhet? Min slutsats är att svensk säkerhet tjänas bäst genom att vi hjälper Ukraina. Deras försvar av sina gränser är ett försvar av alla gränser och det skydd som folkrätten ger alla världens länder, sier Magdalena Andersson.

– Vi i Europa stöttar Ukraina i ord och i handling, med ekonomiskt och humanitärt stöd och med fristad till de ukrainare som flyr undan kriget, men också med stöd till Ukrainas lagliga rätt att försvara sitt land.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.