Sveriges fremtid ble overlatt i hendene på en partipolitisk, marxistisk, kurdisk peshmerga-soldat – og det gikk som det måtte gå. Amineh Kakabaveh avsto fra å stemme i dagens mistillitsavstemning mot innenriks- og justisminister Morgan Johansson. Utfallet var derfor det forventede: 174 medlemmer stemte for, men 175 var nødvendig for en domfellelse.

Dette fører til flere bekymringer: Ministeren blir sittende, statsministeren holder fast ved sine tidligere løfter til Kakabaveh, regjeringen knytter seg enda tettere til organisasjoner som er terrorstemplet av Tyrkia – og Sverige kan med stor sannsynlighet kysse sin NATO-søknad farvel og good bye.

Sirkus Sverige fortsetter å levere. Hadde det ikke vært så enormt tragisk og skadelig for nasjonen, kunne det vært morsomt. Nå setter latteren seg i halsen i stedet.

Det kunne ha vært så enkelt: Hadde Morgan Johansson vært et normalt godt avrundet individ, ville han ha trukket seg etter eget ønske. Men Johansson er langt fra normal, han har vist utallige eksempler på dette gjennom årene som statsråd. Dermed måtte statsministeren ta sitt ansvar.

Magdalena Andersson kunne ha forklart Morgan Johansson at situasjonen krevde hans avgang. Justisministeren måtte ofret seg for laget, akkurat som så mange andre sosialdemokratiske statsråder og embetsmenn før ham. Etter all sannsynlighet hadde det også vært en tidsbegrenset time out – de som tilhører partiets innerste krets har en tendens til å være politisk udødelige, og dukker som regel opp igjen etter neste valg. Hadde Magdalena Andersson vært en ansvarlig statsminister, ville hun ha prioritert nasjonen fremfor sin gamle venn. Men Andersson er ikke ansvarlig, hun er følelsesmessig drevet, noe de siste ukene har vist. Så hun valgte sin BFF, og det svenske folket må snart ta konsekvensene.

Dessverre er problemet ikke lenger «bare» at vi har en inkompetent, arrogant og folkeforaktende justisminister, som hver dag styrker sin posisjon som Sveriges verste gjennom tidene og hvis portrett dukker opp på skjermen for de som googler begrepet «Napoleon-kompleks». I den ekstremt følsomme sikkerhetspolitiske situasjonen som Sverige er i, handler det om nasjonens sikkerhet.

Prisen for kurdisk støtte

Statsministeren har anklaget opposisjonen for å forårsake regjeringskrise gjennom mistillitsforslaget mot Morgan Johansson. Sannheten er at statsministeren nå forårsaker en nasjonal krise ved å beskytte ham.

Sveriges medlemssøknad til NATO ble levert 18. mai, etter en rekordhurtig beslutningsprosess som kun omfattet regjeringen. Beslutningen innebar at Sverige forlot sin to hundre år gamle identitet som nøytral stat, til tross for Russlands klare misnøye.

La meg være tydelig. Sverige tar beslutninger som angår Sverige – men Sverige må samtidig forholde seg til virkeligheten og til de interesser som de facto finnes i omverdenen. Russland har vært tydelig på at de ikke ser på et nøytralt Sverige som en trussel, men at de også må reagere dersom Sverige blir et geografisk område hvor NATOs våpensystem truer Russland. Til tross for at den svenske regjeringen har fått svært tydelige advarsler fra sine russiske kolleger, har den konsekvent valgt å tone ned trusselen fra øst og heller fokusere på at Sverige skal loves «hurtigspor» inn i NATO og løfter om sikkerhet under søknadsprosessen.

Men dagens avstemning i riksdagen kan velte alle slike planer. Tyrkia har hevdet at Sverige støtter kurdiske terrororganisasjoner og gir kurdiske terrorister makt i Sverige. Amineh Kakabaveh er en tidligere kurdisk peshmerga-soldat som i intervjuer har hevdet at hun prioriterer svensk sikkerhet og kurdiske saker likt.

Den 24. november i fjor signerte Socialdemokraternas partisekretærer Tobias Baudin og Amineh Kakabaveh en avtale om vidtrekkende støtte til de kurdiske partiene HDP og PYD og militærgrenen YPG/YPJ. Socialdemokraterna kjøpte på denne måten stemmen som krevdes for at Magdalena Andersson skulle bli tatt opp som statsminister. I den avtalen ble de samme YPG/YPJ-tilhengerne som er stemplet som terrorister av Tyrkia kalt «frihetskjempere», HDP ble kalt «søsterpartiet» til Socialdemokraterna og Tyrkias (og andre lands) terrormerking av organisasjonene ble kalt «uakseptabelt».

Expressen opplyser at Socialdemokraterna før mistillitsavstemningen tok kontakt med innflytelsesrike kurdiske representanter i Nord-Syria for å få dem til å oppfordre Amineh Kakabaveh til ikke å felle justisministeren. Den skal blant annet handle om en kvinnelig kurdisk politiker fra Nord-Syria.

–Vi har fått många viktiga kurder att ringa henne. De vet att det inte vore bra för deras sak om den här regeringen faller, sier Expressens kilde.

I dag lot Kakabaveh justisministeren bli sittende. Årsaken er enkel: Hun skal så sent som i dag har fått fornyede løfter fra regjeringen om støtte i nettopp de sakene Tyrkia krever at Sverige må endre posisjon for at Sveriges NATO-søknad skal innvilges.

Kakabavehs tale til riksdagen før avstemningen i dag var også på mange måter en åpen provokasjon mot Tyrkia. Hun understreket både sitt kurdiske opphav og at andre stater ikke skal bestemme hvilke organisasjoner Sverige skal støtte eller stemple som terrorister.

Avstemningen var så vidt over før Kakabaveh kom med nye krav til regjeringen: Det er over 130 kurdere i Sverige som overvåkes etter å ha blitt vurdert som sikkerhetsrisikoer av Säpo. Kakabaveh krever nå at Socialdemokraterna «fikser» dette, ellers truer hun med å kutte i statsbudsjettet neste uke.

– Jag har sagt att budgeten kommer nästa vecka, om de inte sitter med mig den här veckan och diskuterar vad de kommer att göra framöver, hur de kan leverera och uppfylla det som inte gått så bra i avtalet, så påverkar det budgetomröstningen. Jag förväntar mig att de hör av sig och att förhoppningsvis Morgan Johansson eller Tobias Baudin ska sitta ner med mig och diskutera. Socialdemokraterna måste leverera, sier Kakabaveh til Expressen.

– Jag har skrivit till dem tre gånger i början av maj att jag i avgörande omröstningar inte tänker rösta på dem om de inte uppfyller löftena.

Ved nok en gang å kjøpe hennes stemme med rundhåndede politiske og økonomiske gaver og legge makten over Sveriges fremtid i hennes hender, har derfor Socialdemokraterna bevist overfor Tyrkia at de hele tiden hadde rett – og Tyrkia har fortsatt vetorett i NATO-spørsmålet. I Svenska Dagbladet sier Tyrkia-ekspert Halil Karaveli at den svenske regjeringen viser at den ikke har til hensikt å imøtekomme Tyrkias krav, og mener at vi nå har sett slutten på Sveriges NATO-søknad. Han er ikke alene om å være skeptisk til Sveriges NATO-sjanser:

– Om det stämmer att hon fått bland andra partisekreteraren Tobias Baudins (S) löfte om att hon kommer ha fortsatt stöd för sina krav i kurdfrågorna kan vi definitivt hälsa hem i Natoförhandlingarna, sier Marja Lemne, statsviter ved Södertörns högskola til Dagens Nyheter.

Ernæring for konspirasjonsteorier

Regjeringens ageren i forkant av dagens mistillitsavstemning kan godt ha vært den siste spikeren i kista for akkurat den saken man så sent som for en uke siden mente var den viktigste for Sverige, nemlig vår NATO-søknad.

Hvordan er det mulig? Hvordan i all verden er det mulig?

Problemet med Socialdemokratenes ageren er at de forer nettopp slike konspirasjonsteorier som det svenske Myndigheten för psykologiskt försvar sier de vil motvirke. Når regjeringen opptrer så hodeløst og følelsesdrevet, dukker det opp en rekke spørsmålstegn: Hvorfor handler regjeringen på akkurat den måten som er mest ødeleggende for nasjonens sikkerhet akkurat nå? Hvorfor setter regjeringen NATO-medlemskapet i fare? Hvor dype er regjeringens forbindelser med de kurdiske organisasjonene?

Så la meg et øyeblikk «go full konspirasjonsteoretiker»: Det er en logisk tråd i dette, men den er dypt bekymringsfull. La meg presentere hvordan det kunne vært om Sverige styres av et parti som, til tross for statsministerens stadige løfter, prioriterer annet enn innbyggernes ve og vel.

Vi har forlatt vår nøytralitet gjennom våpenleveranser til Ukraina og gjennom vår NATO-søknad, en søknad som nå mest sannsynlig vil bli avslått, takket være at den svenske regjeringen har bevist at Tyrkias påstander var sanne: Sverige finansierer terrorstemplede organisasjoner og styres av kurdiske interesser.

En annen mulig årsak til regjeringens ageren er at båndene til de kurdiske, terrorstemplede organisasjonene er mye sterkere enn det som offisielt er innrømmet, og at fiendskap med kurder i og utenfor Sverige vurderes å være mer skadelig for Socialdemokraterna enn en avslått NATO-søknad. De maktfokuserte Socialdemokraterna er nok mest bekymret for å miste velgere, men hvis de kurdiske «frihetskjemperne» Kakabaveh krever at Säpo slutter å overvåke, og deretter vender seg mot Sverige og svenskene, har vi også en ny terrortrussel å håndtere.

Selvfølgelig er det en mulig tredje forklaring: nemlig at den svenske regjeringen er så inkompetent at den ikke forstår spillet de har gått inn i. De er nok en gang naive. De ser det ikke komme. Men jeg tviler faktisk på det, for så inkompetent kan ingen være.

Etter tirsdagens fiasko i riksdagen vet vi egentlig bare to ting: Sverige står fast med Morgan Johansson, og landet de facto er styrt av en kurdisk marxist med en tendens til utpressing. Samtidig kan vi godt ha mistet muligheten for NATO-medlemskap, og konsekvensene det kan få for nasjonen sikkerhet er vanskelige å spå om.

Kjøp billetter her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.