I gjennomsnitt én skyting per dag i 151 dager var for mye for opposisjonen. Sverigedemokraterna (SD) har ikke lenger tillitt til justis- og innenriksminister Morgan Johansson (S), og får støtte fra Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD) og Liberalerna (L).

Under høringen som ble holdt i det svenske riksdagen i dag, varslet Sverigedemokraternas gruppeleder Henrik Vinge at de legger frem mistillitserklæring mot Morgan Johansson. Vinge sa blant annet at Sverige har «blitt et gangsterland».

– Vi har kommit till en punkt där den enskilt viktigaste kriminalpolitiska åtgärden är att förtidspensionera Morgan Johansson, sier Henrik Vinge i et intervju med TV4 Nyheter.

Liberalernas riksdagsgruppe var helt enig, sier partiets økonomisk-politiske talsmann Mats Persson til SVT Nyheter.

– 151 skjutningar på 151 dagar talar sitt tydliga språk. Han är den minister som mer än någon annan har misslyckats med sitt uppdrag, sier Mats Persson om kritikken mot Morgan Johansson.

M og KD er også kritiske til justisministeren, og KDs gruppeleder Andreas Carlson sier at partiet mangler tillit til hele regjeringen.

– Vi har möjlighet att byta ut dem på valdagen men när frågan nu ställs på sin spets så är det glasklart att vi saknar förtroende för Morgan Johansson, sier han.

– Det är helt uppenbart att Morgan Johansson är en olämplig person att inneha uppdraget som det här landets justitieminister. Han har gång på gång visat att han försöker framföra felaktiga uppgifter och komma undan med det, sier Moderatenes gruppeleder Tobias Billström.

Samtidig avviser Centerpartiet og Vänster mistillitserklæringen. Dermed kan Amineh Kakabaveh, tidligere fra Vänstern, ta avgjørelsen.

Kakabaveh var den som ga Magdalena Andersson stillingen som statsminister etter at Andersson ga Kakabaveh løfter om støtte til kurdiske organisasjoner. Nå sier Kakabaveh at hun egentlig ikke vil stemme med SD men at hennes stemme avhenger av om regjeringen holder den avtalen eller ikke.

– Jag väntar på respons från Socialdemokraterna innan jag bestämmer mig, sier hun til SVT Nyheter.

Statsministeren truer med å gå av

Statsminister Magdalena Andersson kritiserte opposisjonen hardt etter kunngjøringen og understreket at hun har full tillit til Morgan Johansson. Andersson påpekte at Sverige for tiden er i en svært følsom situasjon, gitt krigen i Ukraina og den pågående NATO-tiltredelsesprosessen.

– Det är fullständigt oansvarigt och oerhört. Vi är inte i ett läge för politiskt spel. det här är farligt på riktigt.

Andersson truer også med regjeringskrise dersom justisministeren blir styrtet, og mener det er åpenbart at hele regjeringen da går av.

– Om det blir så då avgår jag, sier Andersson til Dagens Nyheter.

Mistillitsavstemningen mot justisminister Morgan Johansson skal etter planen finne sted tirsdag.

Skuddene gjaller, men den svenske Tystnaden består

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.