Amineh Kakabaveh. Foto: Gabriel Liljevall / Vänsterpartiet / Wikimedia Commons.

Da Erdogan blåste i bartene og varslet krav før han ville stemme ja til finsk og svensk Nato-medlemskap beroliget Stoltenberg og flere andre at dette kom til å ordne seg. Ingen fare. Men tiden går og Erdogan gir seg ikke. Han mener det han sier.

Det gjør også svensk-kurdiske Amineh Kakabaveh som sitter som uavhengig representant i Riksdagen. Hun er tungen på vektskålen. Hvis hun stemmer for opposisjonens mistillitsforslag mot justisminister Morgan Johansson, faller regjeringen.

Statsmininster Magdalena Andersson har sagt det ikke kommer på tale å ofre en statsråd. Alt eller intet.

Det legger et stort press på Kakabaveh. Men hun har noe som er mangelvare i svensk politikk: Prinsipper.

For Kakabaveh er det utenkelig å ofre kurdernes interesser på realpolitikkens alter. Erdogan krever at svenske og finske myndigheter skal slutte å støtte kurdiske organisasjoner. De skal stemples som terrorister. Tyrkia vil også ha slutt på våpenembargoen mot landet. Normalisering på Erdogans prinsipper.

Det brygger opp til en interessant politisk strid. Går regjeringen av for å overlate den gordisk knuten til neste regjering? Den kurdiske saken har vært viktig i svensk politikk. Å ofre kurderne kan bli kostbart politisk. Hvordan komme seg ut av skruestikken?

I et større perspektiv er det interessant at en konflikt i et annet land utspiller seg på riksplan i nasjonalforsamlingen i landet en representant for en undertrykt gruppe har flyktet til. For Kakabaveh er dette et spørsmål om liv og død.

Erdogans styre er blitt stadig mer undertrykkende mot all opposisjon.

Istanbul-lederen for Tyrkias største opposisjonsparti CHP, Canan Kaftancioglu, er fengslet etter at hun ble dømt for å ha fornærmet president Erdogan.

Kaftancioglu ble i 2019 funnet skyldig i å spre «terroristpropaganda» og for å ha fornærmet president Recep Tayyip Erdogan. Dommen lød på nesten ti års fengsel og bygde i hovedsak på Twitter-meldinger hun skrev mellom 2012 og 2017.

12. mai opprettholdt Tyrkias øverste ankedomstol dommen mot henne på tre punkter og fastslo at hun må sone fire år, elleve måneder og 20 dager i fengsel. Hun forbys også å stille i neste års valg på nasjonalforsamling og president.

Tirsdag ble Kaftancioglu fengslet. Selv om dommen er på over fire år, opplyser partikilder til nyhetsbyrået AFP at hun kan bli løslatt tidligere ettersom straffen er på under fem år.

Titusenvis av mennesker demonstrerte 21. mai i Tyrkia til støtte for Kaftancioglu.

CHP er det nest største partiet i den tyrkiske nasjonalforsamlingen der det har 135 representanter. (NTB 31. mai)

Erdogan bruker nå Nato-medlemskapet som brekkstang for å tvinge Finland og Sverige til å underkaste seg og følge hans linje overfor kurderne.

Svensk-kurdiske Amineh Kakabaveh sier hun vil stemme ja til mistillits­forslaget mot justis­minister Morgan Johansson hvis ikke regjeringen sier nei til Tyrkias krav.

Ifølge SVTs kommentator Mats Knutson kan regjeringen bli tvunget til å velge mellom Kakabaveh og Tyrkia.

Det er Sverige­demokraterna som har reist mistillits­forslag mot Johansson fordi de mener han ikke gjør nok for å bekjempe gjeng­kriminalitet. Flere opposisjons­partier har sagt at de vil stemme ja til forslaget når det skal behandles tirsdag, men det mangler én stemme for å få flertall.

Fredag varslet Kakabaveh at hun vil sørge for å felle Johansson dersom ikke regjeringen gir løfter om at Sverige vil opprettholde forbudet mot våpeneksport til Tyrkia og unnlater å terrorstemple flere kurdiske grupper.

Dermed ber hun i realiteten regjeringen si nei til kravene som Tyrkia stiller for å slippe Sverige inn i Nato.

Kakabaveh representerte tidligere Vänsterpartiet i Riksdagen, men er nå uavhengig representant.

Statsminister Magdalena Andersson har sagt at hvis Johanson blir felt, så går hele regjeringen. (NTB)

 

Kjøp billetter her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.