Sverige håper ikke lenger på en rask inngang i NATO. Forhandlingene pågår med Tyrkia, men utenriksminister Ann Linde innrømmer at det gjenstår store spørsmål.

Tirsdag begynner NATO -toppmøtet i Madrid. Da Sveriges NATO -søknad ble sendt inn 18. mai i år, nevnte Linde toppmøtet i Madrid som en første mulighet for når søknaden skulle kunne godkjennes. Men Tyrkia nekter å godkjenne Sverige som medlem og Linde mener ikke lenger at Sverige vil bli medlem under møtet. Hun sa at under et intervju i SVT Agenda i løpet av søndag kveld.

– Jag tror inte att vi kommer så långt som att vi kommer hela vägen fram. Men det finns möjligheter att vi tar viktiga steg fram för det är väldigt intensiva diskussioner som pågår nu, sier Linde.

Statsminister Magdalena Andersson hadde en telefonsamtale lørdag med den tyrkiske presidenten Tayyip Recep Erdoğan, en samtale som både Andersson og Linde mener var “positiv”. Imidlertid har Erdoğan benektet at det er gjort noen fremskritt, noe Linde hevder avhenger av “forhandlingstaktikk” fra Tyrkias side.

– Vi har gått in med en konstruktiv attityd. Vi erkänner att Turkiet har stora problem med terrorism och vi är beredd att kämpa mot terrorismen och vi har samma syn vad gäller PKK och därför tror jag att Turkiet har sett att vi är seriösa.

Under intervjuet i Agenda blir det imidlertid klart at støtten til kurderne er det kritiske problemet. Tyrkia krever at Sverige slutter å støtte kurdiske organisasjoner og kurdiske aktivister, men da ryker kanskje støtten fra kurdiske Amineh Kakabaveh som er tungen på vektskålen i riksdagen for Socialdemokraterna.

Kakabaveh har avgjort flere avgjørende avstemninger for regjeringen, og hun har inntil nå støttet Socialdemokraterna fordi partiet har lovet en sterk politisk og økonomisk støtte til nettopp organisasjonene Erdoğan fordømmer. Til tross for dette mener Ann Linde at Sverige har “det samme synet på PKK” som Tyrkia, men hun er også tydelig at Sverige vil fortsette å gi PKK -tilhengere muligheten å “utøve sine demokratiske rettigheter”, blant annet ved å demonstrere.

I tillegg har Tyrkia krevd at Sverige kansellerer den rådende våpenembargo mot landet, noe Ann Linde nektet å gi beskjed om under søndagens intervju.

– Vi har ett av världens starkaste regelverk kring vapenexport, men samtidigt är det så att när vi går in i en militärallians är det mycket möjligt att vi också får titta på det eftersom vi då ska jobba tillsammans i en allians. Kommer vi in i en militärallians när vi ska försvara varandra så kommer det få effekter i varje enskilt beslut.

Ann Linde ønsker ikke å gi noen ny plan for et mulig svensk NATO -medlemskap, selv om Sverige er i en utsatt posisjon i søknadsperioden.

– Om vi inte kommer till ett förhandlingsresultat nu, så fortsätter förhandlingarna.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.