Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan krever at Sverige utleverer 73 personer som Tyrkia klassifiserer som terrorister – og truer med å blokkere Sverige fra NATO dersom kravet ikke oppfylles. Sverige skal ha gått med på kravene.

– Sveriges løfte er at 73 terrorister skal utleveres til Tyrkia, sa Erdoğan til den tyrkiske regjeringstilknyttede avisen Sabah i forbindelse med slutten av NATO-toppmøtet i Madrid torsdag.

Den tyrkiske avisen Hürriyet har tidligere publisert en liste over 33 personer som de har hevdet at president Erdogan krever utlevert fra Sverige. Men nå er navnelisten mer enn doblet, og presidenten sier han har fått et konkret løfte fra Sverige i bytte mot å gi de nordiske landene kandidatstatus i militæralliansen.

Erdoğan kaller avtalen en «diplomatisk seier» og understreker at Tyrkia vil godkjenne Sverige som medlem først når landet har oppfylt sin del av avtalen, som blant annet innebærer å utlevere personene som Tyrkia har navngitt. Kravet er begrunnet med at Tyrkia har kjempet mot kurdiske terrorister i 40 år, og at landets tålmodighet med nasjoner som beskytter disse terroristene, er over.

Erdoğan sa torsdag at Sveriges rettssystem har muliggjort kurdisk terrorisme, og at det derfor er Sveriges plikt å utlevere de 73 personene til tyrkisk rett.

– I vårt land, i vårt rettssystem, er terrorisme ikke tillatt i noen form. Og i vårt system er lovverket vårt ganske strengt når det kommer til terrorisme og rettsvesenet vårt gjør det som må gjøres for slike mennesker, sier Erdoğan.

Statsminister Magdalena Andersson bagatelliserer imidlertid Tyrkias krav.

– Vi utvisar aldrig svenska medborgare, vi följer svensk lagstiftning och internationell rätt. Ägnar man sig inte åt terrorismverksamhet behöver man inte vara orolig, sier Magdalena Andersson til Expressen.

Det åpenbare problemet her er at det er Tyrkia som ensidig definerer hvem som anses som terrorist og derfor er på listen. Andersson har imidlertid rett i at svenske statsborgere ikke kan utvises. Svenske statsborgere kan derimot utleveres til et annet land, og dette har Sverige ifølge Tyrkia lovet å gjøre.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.