Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: AP Photo/Burhan Ozbilici, File

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier han ikke vil ha «tomme ord» fra Sverige og Finland omkring deres Nato-søknader. Han krever fortsatt blant annet utlevering av kurdere til Tyrkia.

NTB-AFP-TT skriver at Erdogan tirsdag møter Sveriges statsminister Magdalena Andersson og Finlands president Sauli Niinistö på sidelinjen av Nato-toppmøtet. Dette møtet innledes i Madrid samme kveld.

Det er lite som tyder på at det er en mykere og mer kompromissvillig Erdogan som reiser til Madrid:

– Vi vil ikke ha tomme ord, vi vil ha resultater, sa Erdogan til pressen før han fløy til Spania.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg ventes også å delta på møtet, der målet er å overtale Tyrkia til å slippe de to nordiske landene inn i Nato. Møtet følger forhandlinger på lavere nivå mellom representanter fra de tre landene i Nato-regi mandag og i forrige uke.

Urealistiske krav om utlevering

Tyrkia hevder blant annet at Sverige gir politisk støtte til Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) og den kurdiske militærstyrken i Syria, YPG.

Erdogan har i den forbindelse lagt fram en kravliste for å skulle si ja til søknadene, og det dreier seg om flere krav som i praksis vil være helt umulig for de to nordiske landene å imøtekommer.

Han krever blant annet at 45 navngitte kurdere utleveres, ifølge tyrkiske medier – 33 fra Sverige og tolv fra Finland. Disse kravene har de to nordiske landene tidligere avvist å etterkomme, og dette vil neppe kunne bli aktuelt på noe tidspunkt.

Det er spesielt dette kravet som må fires på fra Erdogans side for at partene skal kunne enes.

Videre krever Tyrkia at svenskene opphever begrensningene på våpeneksport til Tyrkia, noe som kan være enklere å finne en løsning på.

Andersson ga i et møte med Stoltenberg uttrykk for at et Nato-medlemskap for Sverige vil ha betydning for svensk våpeneksport til alle allierte.

– Denne solidariteten vil reflekteres i vårt nasjonale regelverk, sa hun, og åpner dermed for en mulig ny praksis også overfor Tyrkia.

Erdogan sa til pressen i Istanbul at han skal møte USAs president Joe Biden på sidelinjen av toppmøtet. Hovedtemaet for det bilaterale møtet ventes å være Russlands invasjon av Ukraina.

– Ingen frihavn for terrorister

I forkant av toppmøtet møttes Stoltenberg og Andersson til samtaler. Det ble understreket at Sverige ikke er, og ikke kommer til å være en frihavn for terrorister.

Men hva det innebærer å være en frihavn for terrorister, kan være gjenstand for ulike tolkninger. Erdogan mener at Sverige per i dag fungerer som en slik frihavn, mens svenske myndigheter kategorisk avviser at det er tilfelle.

Les også: 

Kan være på gli: Ny optimisme i Nato-samtalene med Tyrkia

 

Den beste sommerlektyren finner du her:

Les nyheten fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Lest denne? En utrolig aktuell bok!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Husk å støtte Document:

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Bestill et abonnent, til deg selv eller noen andre. Det gir tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.