NATO-sjef Jens Stoltenberg i et møte med Finlands utenriksminister Pekka Haavisto og Sveriges utenriksminister Ann Linde.  Foto: AP Photo/Olivier Matthys, File

Tyrkia, Sverige og Finland har ennå ikke landet en løsning på striden rundt de to sistnevntes Nato-søknader. Men signalene er positive, og Nato-kilder er trygge på at det løser seg.

NTB-AFP-TT melder at Natos generalsekretær Jens Stoltenberg mandag sto i spissen for et møte mellom representanter for de tre landene.

Målet er å komme nærmere en avtale som gjør at Tyrkia vil godta at Sverige og Finland blir Nato-medlemmer.

Stoltenberg er optimistisk etter møtet:

– Jeg ønsker det konstruktive møtet som ble holdt i dag, velkommen, sa Stoltenberg etter møteslutt.

Ifølge Nato skal diskusjonene fortsette de kommende dagene.

– Vi vil fortsette samtalene våre om Sverige og Finlands Nato-søknader, og jeg ser fram til å finne en vei videre så snart som mulig, sier Stoltenberg.

Ingen frist

Neste ukes Nato-toppmøte i Spania er ikke siste frist for å finne en løsning, sa utenrikspolitisk rådgiver for Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, til pressen etter møteslutt.

Han leder Tyrkias delegasjon til møtene i Brussel.

– Nato-toppmøtet i Madrid er ingen tidsfrist, så våre forhandlinger fortsetter, sa Kalin.

Etter det NTB kjenner til, ledes samtalene av Stoltenbergs stabssjef Stian Jenssen. Mandagens møte betegnes som «godt» og det skal ha blitt gjort fremskritt, får NTB opplyst. Alle parter skal være enige om å fortsette samtalene i dagene som kommer.

Kan ta tid, men det har ingen akutt hast

– Det er selvfølgelig bra når partene snakker sammen. At de fortsatt sitter og har sittet i flere timer og hatt samtaler er i hvert fall ikke negativt, sa Sveriges utenriksminister Ann Linde før møtet var ferdig.

Linde deltok ikke selv, men kommenterte saken etter EUs utenriksministermøte i Luxembourg.

– Både jeg og min finske kollega er fullt forberedt på at dette kan ta tid. Håpet er at vi vil fortsette samtalene slik av vi kan komme til en løsning som rett og slett betyr at Sverige og Finland blir medlemmer av Nato, samtidig som Tyrkia opplever at deres bekymringer rundt terrorisme og så videre blir tatt på alvor, sier Linde.

Fem timers møte

Heller ikke fra finsk side anses enighet før Nato-toppmøtet i Spania som sannsynlig, sier utenriksminister Pekka Haavisto til finske Yle.

Finlands delegasjonsleder Petri Hakkarainen sa at mandagens møte varte i nesten fem timer.

– Det har blitt gjort tydelige framsteg i visse spørsmål, men i andre må vi fremdeles jobbe mot å komme overens. Det er et felles mål om å fortsette samtalene så fort som mulig, sa Hakkarainen.

Forventningene til en rask løsning mellom Nato-landet Tyrkia og de to søkerlandene Sverige og Finland blir altså tonet ned av eksperter og politikere.

Den svenske Tyrkia-eksperten Paul Levin tror heller ikke saken lar seg løse innen Nato- toppmøtet, som holdes i Madrid i midten av neste uke, men han mener mandagens møte vitner om framgang. Levin ser på det lange møtet som et positivt tegn:

– At de satt i møtet så lenge og at de er innstilt på å fortsette samtalene, synes jeg tyder på at det er en prosess nå som fungerer, sier Levin til nyhetsbyrået TT.

– Det gjenstår selvfølgelig å se hvordan president Erdogan reagerer. Han kan legge en demper på det hele. Men jeg tror disse første signalene er positive, selv om de vanskelige spørsmålene gjenstår å løse, fortsetter han.

Svært trygge på en løsning

Både Nato og de to nordiske søkerlandene hadde regnet med en rask søknadsprosess, men det var før Tyrkia krevde en rekke innrømmelser, spesielt når det gjelder Sveriges politikk overfor kurdiske grupperinger.

Også den tyske regjeringen toner ned utsiktene til en rask løsning. En ikke navngitt regjeringskilde sier søknadene må settes inn i sin historiske kontekst.

– Og gitt den historiske dimensjonen, vil det ikke være en katastrofe hvis vi trenger noen få uker til, sier kilden, som insisterer på at konflikten lar seg løse.

– Vi er trygge på, svært trygge på at det er mulig å finne en løsning som tar hensyn til begge parters interesser, sier vedkommende.

Les også: 

Sanna Marin: – Tyrkias frykt er ubegrunnet

Endelig! Nå er den her, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Bestill også denne nye boken fra Document forlag:

 

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.