EU-krav

Erdogan vakte en viss bestyrtelse da han mandag plutselig krevde at Tyrkias medlemskapsforhandlinger med EU, må gjenopptas før det var aktuelt å slippe Sverige inn i Nato.

Den tyrkiske presidenten hadde deretter et møte med EU-president Charles Michel i Vilnius, der de to ifølge Michel var enige om «å styrke samarbeidet» mellom Tyrkia og EU.

Ifølge EU-presidenten «utforsket de to også kommende muligheter for å få ny fart på samarbeidet mellom EU og Tyrkia og gjenopplive relasjonene». Hva det innebærer, er ikke kjent.

Tyrkia har vært kandidatland siden 1999, men forhandlingene om medlemskap stanset opp i 2016. Det som følge av EUs bekymringer om tyrkiske menneskerettighetsbrudd.

Gledelig for Norge

Statsminister Jonas Gahr Støre, som er i Vilnius i forbindelse med Nato-toppmøtet, gleder seg over gjennombruddet.

– Det er viktig, positivt og gledelig for Sverige, Norge, Norden og for Nato at svensk medlemskap i alliansen er avklart, etter enighet mellom Stoltenberg, Erdogan og Kristersson i kveld, sier han.

– Et samlet Norden i Nato vil gjøre alliansen sterkere og Norden tryggere, sier Støre.

Finlands president Sauli Niinistö gleder seg også over at døra nå står åpen for svensk Nato-medlemskap.

– Finlands Nato-medlemskap er ikke komplett uten Sveriges, tvitret han mandag kveld.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.