Ungarns statsminister Viktor Orban i det ungarske parlamentet. Foto: AP Photo/Denes Erdos

Som siste land i Nato har Ungarns nasjonalforsamling nå godkjent Sveriges søknad om å bli med i organisasjonen. Dermed kan Sverige slutte seg til alliansen for fullt.

Prosessen får å få godkjent Sveriges Nato-medlemskap har vært langdryg. Men etter nærmere to år med mye frem og tilbake fra de to motstrebende medlemslandene Tyrkia og Ungarn, er nå omsider søknaden godkjent av alle landene.

Det var Ungarn som til slutt sto igjen som siste land til til å gi grønt lys. Denne siste godkjenningen kom bortimot enstemmig i landets parlament mandag 26. februar. Ungarns fungerende president László Kövér skal undertegne protokollen i løpet av noen dager.

NTB melder om saken.

Fra den norske regjeringen ble det hele kommentert slik:

– I dag må vi glede oss over at dette er endelig bekreftet. Sverige er medlem og dermed er et samlet Norden i Nato, sier Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB på vei til møte i Paris.

– En svært positiv og etterlengtet avklaring for svensk Nato-medlemskap i dag, sier Norges forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

– Et samlet Norden i Nato er en styrke for norsk, nordisk og alliert sikkerhet, sier Gram videre i en kommentar på X, tidligere Twitter.

Stoltenberg: – Sterkere og tryggere

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg ønsker avgjørelsen i Ungarns nasjonalforsamling velkommen.

– Nå som alle de allierte har gitt sin godkjennelse, vil Sverige bli det 32. Nato-landet. Sveriges medlemskap vil gjøre oss sterkere og tryggere, skriver Stoltenberg i en melding på X/Twitter.

Tysklands statsminister Olaf Scholz kommenterte også godkjennelsen:

– Veien for at Sverige skal slutte seg til Nato er klar – det er en seier for oss alle. Det er bra at den ungarske nasjonalforsamlingen i dag godkjente svensk tilslutning. Denne avgjørelsen styrker vår forsvarsallianse, og dermed også Europas og verdens sikkerhet, sier Scholz på X.

Raskt for Finland, tregt for Sverige

Sverige og Finland søkte om Nato-medlemskap noenlunde samtidig på våren/sommeren 2022, og skulle i utgangspunktet også bli medlemmer noenlunde samtidig.

Finland ble raskt godkjent av samtlige land, og kunne på kort tid tre inn i alliansen.

Når det gjaldt Sverige var det imidlertid sterk skepsis fra både tyrkisk og ungarsk hold, noe det skulle ta nærmere to år å nøste opp i.

I mellomtiden har Sverige hatt en status som et slags «nesten-medlem», og i mange sammenhenger vært både militært og politisk integrert i Nato.

Men nå er altså den endelige godkjenningen på plass, så landet også formelt sett kan nyte godt av de rettigheter og garantier medlemskapet innebærer.

Samtidig styrkes også alliansen med nok et strategisk viktig land i Nord-Europa, noe som ikke minst har betydning for situasjonen i Østersjø-området.

På russisk hold kan man konstatere at den krigen man startet mot Ukraina blant annet angivelig for å unngå at Nato skulle utvides, har i løpet av kort tid ført til at alliansen har blitt styrket med to nye land. Få vil kalle det noe strategisk mestertrekk.

Les også:   

Isfronten er over: Ungarn kjøper flere kampfly av Sverige

Bestill fra Document i dag:

Kjøp Jean Amérys bok!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.