Statsminister Ulf Kristersson (M). Foto: Anders Wiklund /TT / NTB

Sveriges statsminister Ulf Kristersson seier at Sverige blir en del av Nato «veldig snart»,  og at det er uaktuelt å forhandle med Ungarn om medlemskapet.

Det har trukket i langdrag med å få på plass Sveriges medlemskap i Nato, etter at både Tyrkia og Ungarn har brukt sin vetorett til å stanse fremdriften i denne prosessen.

Både Sverige og Finland søkte om medlemskap nokså samtidig, som en følge av Russlands angrep på nabolandet Ukraina i 2022.

For Finlands del gikk det temmelig raskt, og landet ble formelt medlem i april 2023.

Nå ser det imidlertid ut til at også Sverige kan følge etter, og ta steget fullt inn i alliansen. Landet har allerede kommet  langt i å integreres i det militære samarbeidet, men den endelige avtalesigneringen er ikke foretatt.

Dermed mangler også den formelle sikkerhetsgarantien fra alliansens side, basert på Natos artikkel 5.

Men det går fremover. Tyrkias president Erodgan signerte i går kveld formelle godkjennelsen fra tyrkisk side, og nå gjenstår kun Ungarn.

Ungarn er det eneste landet i Nato som ikke har ratifisert Nato-søknaden til Sverige.

Den ungarske statsminister Viktor Orban har lovet at også de vil gi endelig grønt lys, straks parlamentet kommer sammen.

Men i mellomtiden har Orban uttrykt et ønske om forhandlinger med Sverige, der han trolig vil forsøke å knytte ytterligere betingelser til godkjennelsen.

Men Sverige har fått nok av denne treneringen, og sier nei, ifølge NTB- TT.

– Det kommer ikke til å være aktuelt å diskutere noen krav til selve medlemskapet, sier Sveriges statsminister Ulf Kristersson til TV4.

Derimot sier han det kan være aktuelt å snakke om hvordan man best kan samarbeide innad i Nato, for eksempel når det gjelder fly og luftoperasjoner, sier Kristersson. Det var neppe dette Orban ønsket å drøfte.

NTB-TT melder om saken.

Ungarns nasjonalforsamling har vinterfri frem til 26. februar, men representantene kan kalles inn før dette. Torsdag sa lederen av nasjonalforsamlingen at det er lite sannsynlig med en slik ekstra innkalling.

Kristersson tar imidlertid det hele med stoisk ro.

– Jeg tar til etterretning at Viktor Orban så sent som for noen dager siden bekreftet at de vil ratifisere Sverige.

De fleste observatører og kommentatorer regner nå med at også Ungarn vil si ja, da det vil bli et sterkt press fra den øvrige alliansen om man nå skulle fortsette å forsinke denne prosessen.

Det er uklart hva som har vært Ungarns, og spesielt statsminister Orbans, motiver for å holde igjen i denne saken.

Fra enkelte hold, som den svenske sikkerhetspolitiske eksperten Patrik Oksanen , har det vært påpekt at Orban har et urovekkende tett forhold til Russlands president Vladimir Putin, og i så måte «rir to hester» i landets utenrikspolitikk.

Les også: 

Tyrkia sier ja til svensk Nato-medlemskap

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.