Finlands president Sauli Niinisto og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i Tyrkias hovedstad Ankara, 17.3.2023.  Foto: AP Photo/Burhan Ozbilici

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier ja til å slippe Finland inn i Nato, men holder fortsatt Sverige på pinebenken.

Fredag fikk Erdogan besøk av Finlands president Sauli Niinistö og berømmet Finland for å ha tatt Tyrkias «sikkerhetsbekymringer» på alvor. Dermed tyder det meste på at Finland kan ta steget inn i alliansen.

NTB-TT-AFP melder om saken.

Den tyrkiske nasjonalforsamlingen vil  innlede prosessen med å godkjenne den finske Nato-søknaden, og Erdogan sier at han håper den kan være ferdigbehandlet innen valget i Tyrkia 14. mai.

– Dette er veldig viktig for hele Finland, understreket Niinistö på en pressekonferanse med Erdogan.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg gleder seg over nyheten fra Ankara.

– Jeg gleder meg over dagens beslutning fra Tyrkia om å gå videre med ratifiseringen av Finlands medlemskap i Nato. Dette vil styrke Finlands sikkerhet, det vil styrke Sveriges sikkerhet, og det vil styrke Natos sikkerhet, heter det i en uttalelse.

Sverige-diskusjonen fortsetter

Om Sverige også får grønt lys fra Tyrkia, vil avhenge av hvilke tiltak landet gjennomfører, slo Erdogan fast fredag.

– Diskusjonen vår med Sverige kommer til å fortsette. Vi ser tydeligere Sveriges gode vilje, men avgjørende for prosessen er hvilke konkrete steg Sverige tar, sa han.

Stoltenberg understreker viktigheten av at også Sverige får grønt lys.

– Det viktigste er at både Finland og Sverige raskt blir fullverdige medlemmer av Nato, ikke at de blir det på nøyaktig samme tid, sier Stoltenberg.

Mange mener Tyrkias posisjon uansett vil endre seg etter valget i mai, da denne saken ikke lenger vil ha den samme innenrikspolitiske verdien som den har nå kort tid før valget.

Ungarn følger etter?

Tyrkia og Ungarn er de eneste Nato-landene som ennå ikke har godkjent Sverige og Finlands søknader om å bli medlemmer.

Det er ventet at Ungarns nasjonalforsamling behandler den finske søknaden i slutten av mars og at de folkevalgte der tar stilling til Sveriges søknad på et senere tidspunkt.

Ungarns statsminister Viktor Orban har også besøkt Tyrkia denne uka, men forlot ifølge den finske avisen Ilta-Sanomat landet fredag ettermiddag.

Torsdag møtte Orban Erdogan, men det er ikke kjent hva de to lederne snakket om.

Krav til Sverige

Tyrkia har stilt en rekke krav til Sverige for å slippe landet inn i Nato, blant dem en liste over 120 «terrorister» som de krever utlevert. Dette er kurdiske aktivister og personer som ifølge Erdogan kan knyttes til den såkalte Gülen-bevegelsen som anklages for å ha stått bak et kuppforsøk i 2013.

Sverige har ikke villet imøtekomme kravet, men håper likevel at Tyrkia skal åpne Natos dør for dem.

– Målsettingen er at Sverige skal ratifiseres innen Natos toppmøte i Vilnius i juli. Sverige har oppfylt alt som man ble enige om under toppmøtet mellom Tyrkia, Sverige og Finland i Madrid, mener Sveriges utenriksminister Tobias Billström.

– Vi har på alle punkter gjort det som forutsettes av oss, og vi vet at vi er velkomne inn i familien, sier han.

Skulle Finland bli medlem, vil det uansett i praksis gi Sverige det meste av de sikkerheten et Nato-medlemskap innebærer.

Det er svært vanskelig å tenke seg eksempelvis russisk aggresjon mot et Sverige som på alle kanter er omgitt av Nato-land, samtidig som Sverige har et temmelig omfattende militært samarbeid med Nato allerede.

Les også: 

Svensk politi ut mot kurdiske PKK: Kan blidgjøre Tyrkia i Nato-saken

Bestill fra Document:

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Kjøp flere gode bøker, se utvalget!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.