NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. AP Photo/Vadim Ghirda

Prosessen med å godkjenne Sverige og Finland som Nato-medlemmer er nesten fullført, ifølge alliansens generalsekretær Jens Stoltenberg. Det har tatt lengre tid enn mange trodde.

I månedsvis har prosessen med å få Finland og Sverige med i Nato stått mer eller mindre i stampe. De to landene vil utgjøre en vesentlig forsterkning av Nato i nord, i tillegg til at de to landenes egen sikkerhet styrkes.

Det er spesielt Tyrkia og president Erdogan som har stukket kjepper i hjulene for prosessen. Heller ikke Ungarns president Orban har vært særlig velvillig.

Det kreves enstemmighet blant Nato-landene for å ta inn nye medlemmer.

Men nå ser det ut til å løsne. Ungarns president har omsider gitt grønt lys, og nå skal også Tyrkia være «på gli» mot en løsning.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg kommenterte saken under en pressekonferanse onsdag, på den andre og avsluttende dagen av Natos utenriksministermøte i Romania. NTB melder om saken.

Enn så lenge har ikke Tyrkia gitt den siste godkjenningen som trengs for at de to nordiske landene skal bli medlemmer, skriver NTB.

Dermed har diskusjoner mellom Tyrkia, Sverige og Finland fortsatt. Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har blant annet krevd at Sverige må kutte støtte til kurdiske grupperinger.

Tidligere onsdag sa Sveriges utenriksminister Tobias Billström på Nato-møtet at det var framgang i samtaler med Tyrkia dagen før.

– Jeg følte etter dette møtet at det er framgang. Vi beveger oss framover, sa Billström.

Et av temaene på utenriksministermøtets andre dag var Nato-landenes forhold til Kina. Stoltenberg sa på sin pressekonferanse at Nato ikke ser på Kina som en motstander.

Samtidig sa han at Russlands krig mot Ukraina har vist at det er nødvendig å vurdere forholdet også til andre land med autoritære regimer.

Mange mener at Finland og Sverige i praksis allerede er å betrakte som medlemmer av Nato. Forsvarssamarbeidet er kommet langt, og landene integreres mer og mer i det praktiske omkring alliansen, blant annet øvelser, forsvarsplanlegging osv.

Men det formelle må altså på plass for at Natos fulle sikkerhetsgarantier etter traktaten skal gjelde.

 

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.