Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto:  AP Photo/Virginia Mayo

Nå gjøres det nok et forsøk på å løse floken med svensk Nato-medlemskap. Det blir et ekstra møte på toppnivå mellom Sverige, Finland og Tyrkia i Brussel neste uke.

Mange hadde håpet at Sveriges vei inn i Nato ville bli mye enklere straks det tyrkiske presidentvalget var over.

Men den nyvalgte, og gjenvalgte, president Erdogan stikker fortsatt kjepper i hjulene, og man har ikke kommet særlig mye lenger i denne lange prosessen.

Men nå skal det holdes et ekstra møte mellom de involverte, Nato-toppmøtet i juli. Dette bekrefter Natos generalsekretær Jens Stoltenberg under et besøk i Vilnius mandag.

Møtet finner sted allerede i neste uke, opplyser en Nato-kilde til NTB, og her skal både Sverige, Finland og Tyrkia delta.

– Jeg snakket med (Tyrkias) president Erdogan søndag. Jeg er også i kontakt med Sverige og Finland, og vi er enige om å holde et møte på høyt nivå i Brussel før Nato-toppmøtet, sa Stoltenberg.

Blant deltakerne skal være utenriksministre, leder for etterretningstjenestene og nasjonale sikkerhetsrådgivere. Målet er å gjøre fremskritt for å få Tyrkia til å godkjenne Sveriges Nato-søknad.

Tyrkia synes å være siste hinder for Sveriges søknad om å slutte seg til Nato. Landet har vært særlig misfornøyd med at det forbudte kurdiske arbeiderpartiet PKK får operere relativt fritt i Sverige.

Stoltenberg har et uttalt mål om å få Sverige inn i Nato til toppmøtet, men mange tviler på om denne tidsplanen vil være realistisk slik det ser ut per i dag.

Også Nato-landet Ungarn har holdt igjen med hensyn til å slippe Sverige inn i alliansen. Denne motstanden opplyses å være vesentlig mindre nå, se sak under.

Les også: 

Svensk politiker: Ungarn vil godkjenne svensk Nato-søknad før juli

 

Sommerlesning! Bestill fra Document i dag: 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.