Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Det svenske Nato-medlemskapet kan nærme seg. Tyrkia og Sverige skal møtes for nye samtaler rundt 12. juni, sier Nato-sjef Jens Stoltenberg.

Stoltenberg er i helgen i Tyrkia for å møte landets gjenvalgte president Recep Tayyip Erdogan. Lørdag overvar Nato-sjefen innsettelsen av presidenten.

Søndag har de to vært i samtaler for å forsøke å finne en løsning på feiden mellom Tyrkia og Sverige, som setter en stopper for svenskenes inntreden i forsvarsalliansen.

NTB-Reuters-TT melder om saken sondag.

– Sverige har tatt store steg for å imøtekomme Tyrkia, og de oppfyller Nato-kriteriene, sa Stoltenberg til journalister etter møter med Erdogan i Istanbul søndag ettermiddag, melder Reuters.

Videre sier han at de to har blitt enige om å ha et nytt møte mellom Sverige, Tyrkia og Nato om to uker, i dagene rundt 12. juni.

Tyrkia og Ungarn er de eneste Nato-landene som ennå ikke har ratifisert Sveriges Nato-søknad.

Tyrkerne har blant annet kritisert Sverige for å ta for lett på tilhengere av den væpnede kurdiske gruppen PKK. Gruppen regnes som en terrororganisasjon både av EU og USA. Tyrkia har også bedt svenskene om utlevering av en rekke personer.

Da Stoltenberg ble spurt om Sverige kan bli medlem av Nato før forsvarsalliansens toppmøte i starten av juli, var han optimistisk.

– Det er fortsatt tid til å få til det. Sverige har tatt konkrete skritt for å møte Tyrkias bekymringer, sa han.

Flere observatører har tidligere uttalt at det er en stor sjanse for at denne saken løses når det tyrkiske presidentvalget er over. Document har nylig omtalt dette, se sak under.

Nå er Erdogan gjenvalgt for fem nye år, og har ikke samme innenlandske behov for å spille rollen som «sterk statsmann» overfor Vesten, som han hadde tidligere i år.

Tyrkia vil ha klare insentiver for å godkjenne et svensk medlemskap, blant annet ved at det skal øke muligheten for at Tyrkia kan få kjøpe nye jagerfly fra USA.

Mye kan derfor tale for at det (etter enda litt tautrekning for syns skyld) gis grønt lys for Sverige i løpet av sommeren.

Nato-landene samles til toppmøte i Litauens hovedstad Vilnius 11.–12. juli. Det vil være en nokså naturlig anledning til å ønske Sverige velkommen som nytt medlem i alliansen.

Uansett er nok grensen nå nådd for hvor lenge Tyrkia kan klare å trenere denne saken.

Les også:   

Sverige og Nato: Tyrkia skal ha lovet å godkjenne søknaden etter valget, uansett vinner

Velkommen til møte!

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som e-bok.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.