Sveriges forsvarsminister Pål Jonson. Foto: Kyodo News via AP

Føljetongen om svensk Nato-medlemskap forsetter. I neste kapittel skal nå embedsmenn fra Sverige og Tyrkia møtes og diskutere de siste biter som må på plass.

Representanter for Sverige, Tyrkia og Nato skal møtes onsdag for å diskutere den svenske Nato-søknaden, melder SVT Nyheter.

NTB beretter om saken.

Sveriges utenriksdepartement bekrefter møtet, som skal være på embetsmannsnivå, overfor kanalen.

Det vil derfor ikke bli tatt noen politiske avgjørelser under dette møtet. Det vil skje i en senere runde, der ansvarlige ministre i de to landene, og eventuelt president Erdogan er til stede.

Tyrkia og Ungarn er de eneste Nato-landene som ikke har godkjent Sveriges søknad om medlemskap. Ungarn har nylig kunngjort at de er så å si klare til å godkjenne Sverige som  medlem, se sak under.

For tyrkerne, og spesielt president Erdogan, sitter det noe lenger inne. Han har blant annet krevd en hardere linje overfor kurdiske PKK og utlevering av personer landet regner som terrorister.

Men motstanden fra tyrkisk siden er i ferd med å mykne, og tonen er generelt mildere.

President Recep Tayyip Erdogans nye sikkerhetsrådgiver Akif Cagatay Kilic sa i et TV-intervju søndag at Sverige nå er nærmere et tyrkisk Nato-ja enn for ett år siden. Han understreket imidlertid at det fortsatt er saker som må diskuteres.

Per i dag er det få som tviler på at denne søknaden går igjennom, det er antagelig snakk om uker, maks. noen måneder.

Det har fra en del observatører blitt tippet at Tyrkia vil godkjenne Sveriges søknad før eller under Nato-toppmøtet i juli.

Med de to nordiske landene Sverige og Finland på plass som nye Nato-medlemmer, vil alliansen ha styrket seg betydelig i Nord-Europa.

Sett med russiske øyne, vil dette være ett av flere uønskede resultater man sitter igjen med etter invasjonen som ble iverksatt mot Ukraina i februar 2022.

Les også:

Svensk politiker: Ungarn vil godkjenne svensk Nato-søknad før juli

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som e-bok.

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.