NTB

De folkevalgte i Tyrkias utenrikskomité har ikke kommet til enighet om Sveriges Nato-søknad. Behandlingen gjenopptas senere, muligens neste uke.

Med dette utsettes ratifikasjonsprosessen ytterligere. Utenrikskomiteen må godkjenne forslaget før nasjonalforsamlingen kan stemme over saken.

– For at alle våre folkevalgte skal godta Sveriges Nato-medlemskap, må de være helt overbevist. Vi vil diskutere alt dette i kommisjonens neste møte, sa komitéleder Fuat Oktay torsdag.

Nato-møte før månedsskiftet

Under Nato-møtet i den litauiske hovedstaden Vilnius i juli ga Tyrkia grønt lys til svensk Nato-medlemskap, men det er den tyrkiske nasjonalforsamlingen som har siste ord i saken.

En ikke navngitt tjenesteperson i det amerikanske utenriksdepartementet sier til Reuters at den tyrkiske regjeringen er «veldig interessert» i å fullføre ratifiseringsprosessen før Natos utenriksministre møtes i Brussel 28. november.

Tjenestepersonen sier det er «opp til dem» å komme fram til en avgjørelse innen da, men sier at «vi er i pågående samtaler med dem om det».

Behandlet siden oktober

Tyrkia og Ungarn er de eneste Nato-landene som ennå ikke har godkjent søknaden. Det var i slutten av oktober at landets president Recep Tayyip Erdogan signerte protokollen om svensk Nato-medlemskap og sendte forslaget til nasjonalforsamlingen.

Normal saksgang starter med behandling i utenrikskomiteen, deretter innspill fra forsvarskomiteen og til slutt avstemning i storkammeret. Oktay sier at komiteen kan komme til å ta opp igjen behandlingen av forslaget neste uke, men kommer ikke med noen mer presis tidsramme.

Erdogan har krevd at Sverige iverksetter en rekke tiltak mot «terrorisme», blant annet ved å utlevere flere kurdere og andre eksil-tyrkere.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.