Tyrkias president president Recep Tayyip Erdogan. Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis, File

Den tyrkiske nasjonalforsamlingen skal ifølge planene stemme over Sveriges Nato-medlemskap i løpet av denne uken, melder Bloomberg.

Føljetongen om godkjenning av Sveriges medlemskap i Nato går inn i stadig nye runder.

Nå er saken omsider klar for votering i Tyrkias nasjonalforsamling, etter en lang rekke omganger med trenering fra landets president Erdogan.

Utenrikskomiteen i nasjonalforsamlingen ga grønt lys for svensk Nato-medlemskap i romjulen, dermed var i hvert fall det hinderet passert.

NTB-Reuters melder om saken.

Nå gjenstår i første omgang godkjenning fra nasjonalforsamlingen.

Dersom nasjonalforsamlingen også gir tommelen opp, er president Recep Tayyip Erdogans navnetrekk det siste formelle steget som gjenstår.

De fleste som har fulgt denne prosessen, vet at ingenting her er i boks før alt er i boks.

Først kan avstemningen i nasjonalforsamlingen vise seg å bli alt annet enn grei skuring.

Den kan fort bli et skuespill regissert av Erdogan bak kulissene, der det viser seg at man slett ikke er klare for noen godkjenning likevel.

De færreste innbiller seg at denne nasjonalforsamlingen opptrer uavhengig av instrukser fra presidenten.

Når og hvis dette skulle falle på plass, gjenstår altså president Erdogans endelige signatur. Bare de mest optimistiske tror at det blir en formalitet, for også her kan det brått dukke opp nye vilkår og krav.

Det er slik man nå har lært dette regimets prosedyrer å kjenne. Det bærer preg av å være et narrespill .

Erdogan har gjort ratifiseringen av Sveriges NATO-medlemskap betinget av at den amerikanske kongressen samtidig godkjenner Tyrkias søknad om F-16-kampfly. Det er ikke klart hvor den saken står i øyeblikket. .

Tyrkia og Ungarn er de eneste Nato-landene som ennå ikke har godkjent svensk medlemskap i forsvarsalliansen.

Ungarn kan bli den siste bøygen som står i veien for det hele, til tross for at statsminister Orban tidligere har erklært at «Ungarn ikke skal bli det siste landet til å godkjenne».

Sveriges medlemskap står imidlertid ikke på vårplanene Ungarns regjering tidligere i januar sendte over til nasjonalforsamlingen, se artikkel under.

Nettopp Ungarn og statsminister Orban har i økende grad vist seg som en særdeles lite pålitelig og lojal partner i alliansen, noe som antagelig er behørig notert hos de andre medlemslandene. Irritasjonen er trolig til å ta og føle på.

Ungarn er verken militært, økonomisk eller politisk noe viktig land i Nato, og det kan nærme seg en grense for hvor lenge Orban kan sabotere fremdriften i slike saker, uten at det får konsekvenser for medlemskapet.

Sverige vil oppfattes som et mer verdifullt medlem for Nato enn det Ungarn er.

Les også: 

Dårlig nytt for Sverige: Nato-søknaden ikke på Ungarns planer for våren

 

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.