Hjertelig håndtrykk: Finlands president Sauli Niinisto og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, 17. mars 2023. Foto: AP Photo/Burhan Ozbilici

Utenrikskomiteen i Tyrkias nasjonalforsamling stemte torsdag ja til at Finland blir Nato-medlem, melder tyrkisk fjernsyn. Dermed kan det finske Nato-medlemskapet snart være en realitet.

Etter at utenrikskomiteen i Tyrkias nasjonalforsamling torsdag sa ja til at Finland blir Nato-medlem, gjenstår kun hele nasjonalforsamlingens godkjenning.

Mye tyder på at dette nå er en formalitet. President Tayyip Recep Erdogan sa i forrige uke at nasjonalforsamlingen kommer til å ratifisere den finske Nato-søknaden, men landet er fortsatt ikke villig til å si ja til den svenske søknaden.

NTB-Reuters melder om saken.

Sverige og Finland ønsket i utgangspunktet å gå sammen inn i Nato, men etter hvert har det blitt klart at Finland ikke vil vente til Tyrkia gir grønt lys til Sverige.

Den tyrkiske regjeringen mener fortsatt at Sverige ikke har oppfylt alle betingelsene som Tyrkia krever og som blant annet innebærer utlevering av flere politiske dissidenter som Tyrkia anklager for å være terrorister.

Heller ikke den ungarske nasjonalforsamlingen har så langt ratifisert svensk og finsk Nato-medlemskap. Budskapet er at den finske søknaden kommer til å bli godkjent neste uke, mens det tar lengre tid med den svenske.

Det er uklart hvorfor nasjonalforsamlingen i Budapest ikke vil behandle begge søknadene samtidig, og Sveriges statsminister Ulf Kristersson sa torsdag at han vil be om en forklaring fra Ungarns statsminister Viktor Orban.

Nye Nato-medlemmer må godkjennes av nasjonalforsamlingene i alle de 30 Nato-landene.

At Finland kommer inn i alliansen, vil også være være et bidrag til svensk sikkerhet, i og med at Sverige da er mer eller mindre omgitt av Nato-land på alle kanter.

Fra før er Sverige allerede nokså tett integrert i militært samarbeid med alliansen. Et isolert militært angrep mot Sverige uten at Nato involveres, anses derfor nokså lite sannsynlig.

Les også: 

Erdogan: – Sverige får ikke bli med i NATO så lenge det er lov å brenne Koranen

Bestill fra Document:

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.