Finlands president Sauli Niinisto og  Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i Ankara. Foto: AP Photo/Burhan Ozbilici

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har undertegnet loven som ratifiserer Finlands Nato-medlemskap. Det er ikke meldt om utvikling for Sveriges søknad.

Den tyrkiske nasjonalforsamlingen vedtok torsdag kveld loven som åpner døra for finsk Nato-medlemskap, og loven er nå undertegnet av Erdogan, skriver den finske avisen Helsingin Sanomat, med tyrkiske medier som kilde.

NTB melder om saken lørdag formiddag.

Erdogan hadde 15 dager på seg til å undertegne loven og hadde tidligere gjort det klart at han støttet Finlands søknad om medlemskap.

Mange ventet med en viss spenning på om den noe uforutsigbare tyrkiske presidenten skulle lansere nye kjepper å stikke i hjulene for søknaden. Men slik ble det ikke, til lettelse både for finnene og for Nato-ledelsen.

Finland fikk mandag ja også fra Ungarn, og samtlige av Natos 30 medlemsland har dermed godkjent det finske medlemskapet.

Dermed er det klart for at Finland tre inn i alliansen som dens 31. medlemsland, og bringer med seg både betydelig militær kapasitet og ikke minst en viktig strategisk plassering på Europa-kartet.

Finland har et vesentlig mer omfattende forsvar enn for eksempel Norge, til tross for at landene har omtrent samme størrelse på befolkningen. Les mer om Finlands militære styrker.

At Finland på relativt kort tid gikk fra å være et nøytralt land, til å være en del av Nato, settes i direkte sammenheng med at landet ønsker økt trygghet som følge av Russlands invasjon av Ukraina.

Russland har erklært at invasjonen av Ukraina blant annet var motivert av bekymring for at Nato skulle utvides.

Nå har russerne altså selv bidratt til en fortgang nettopp i en slik utvidelse, noe de færreste vil oppsummere som et strategisk mesterstykke fra den russiske ledelsen.

Sverige venter fortsatt på grønt lys både fra Ungarn og Tyrkia. Her er det ikke meldt om noen avgjørende gjennombrudd vis a vis verken Tyrkia eller Ungarn.

Men Sverige er nå omgitt av Nato-land så å si på alle kanter. Gjennom finsk medlemskap oppnår Sverige i praksis mye av den tryggheten de søker gjennom sin egen søknad. Landet fortsetter uansett sin søkeprosess.

Les også: 

Finland snart Nato-medlem, kun formaliteter gjenstår

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.