Russlands president Vladimir Putin. Foto: Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Russland har forsøkt å sabotere Sveriges Nato-prosess, melder finske Yle, som har fått innsyn i en lekket etterretningsrapport.

Både Finland og Sverige søkte medlemskap i Nato etter Russlands invasjon i Ukraina.

Et medlemskap for de to nordiske landene var uønsket for Russland, og nå bekrefter finsk sikkerhetstjeneste at russerne har brukt en del ressurser i et forsøk på å sabotere prosessen.

Finske YLE meldte først om saken, blant annet har også svensk TV 4 og danske Berlingske Tidende rapportert om den.

Ville skape splittelse og uro

I samarbeid med Dossier Center, som er et senter for undersøkende journalistikk,  publiserte SVT og en rekke andre medier den lekkede informasjonen for første gang i vår.

Dokumentet viser den russiske etterretningstjenestens planer om å organisere ulike «folkelige» kampanjer forkledd som demonstrasjoner, for å stoppe Sverige og Finlands Nato-medlemskap.

Yle skriver at det var planlagt falske demonstrasjoner flere steder i Europa, blant annet i Finland.

Målet skal ha vært å øke friksjonen mellom Tyrkia og andre europeiske land innad i Nato, i forkant av de nordiske landenes mulige medlemskap.

Rapporten lister opp flere metoder som er nyttige for å organisere påvirkningskampanjer.

Graffiti og sosiale medier

Russerne har en rekke virkemidler i skuffen, når de skal drive sine informasjonskrig. Gjennomgående handler det om systematisk spredning av falsk informasjon.

Man engasjerer gjerne personer, grupper og partier i andre land til å medvirke, ofte i god tro.

Dette siste er ikke minst velkjent fra sovjetisk styrte såkalte fredsorganisasjoner i Europa på 1970- og 80-tallet.

Titusener av stort sett venstrevridde tyskere marsjerte da i gatene med krav og paroler de trodde fremmet fred og humanisme, men som i praksis kun støttet oppunder Kreml-regimets agenda om et svekket og splittet Nato.

En av metodene som konkret nevnes i den seneste kampanjen, er bruk av antimuslimsk graffiti og negative meldinger om Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan,  på «kjente steder» i europeiske byer – bilder som også ville blitt spredt på sosiale medier.

Det er ment å skape sinne mot vesten, Nato og Sverige i Tyrkia, noe som i sin tur vil gjøre det vanskelig for Erdogan å spille på lag med Nato i forbindelse med  utvidelsen av alliansen.

Man har også funnet planer om demonstrasjoner rundt om i Europa, med sikte på å håne Erdogan og bidra til å stoppe Sverige og Finlands inntreden i Nato.

Svensk sikkerhetspoliti, Säpo, har fått med seg hva som foregår:

– Vår vurdering er at Russland øver innflytelse. Delvis for å påvirke Sveriges støtte til Ukraina, men også vår Nato-søknad. Men vi har ingen mulighet til å gå inn i konkrete påvirkningskampanjer, sier Säpos pressetalsperson Adam Isaksson Samara til TV4 Nyhetene.

– Vi har lenge kunnet se hvordan bildet av Sverige har endret seg i muslimske land. Det har gått fra å være et tolerant land til muslimfiendtlig, sier Adam Isaksson Samara.

– Dette påvirker trusselen mot Sverige og er også et image som kan utnyttes av fremmede makter, som Russland, fortsetter han.

For Finlands vedkommende hjalp ikke dette russerne så mye, i og med at Finland nå er tatt opp i alliansen. Men Sverige har så langt fått nei fra Tyrkia, noe Russland antas å være fornøyd med.

Her får for øvrig også russerne hjelp av Ungarns statsminister Orban, noe som er et kapittel for seg, og et mulig tema for en senere artikkel.

Demonstrasjon i Paris

Den finske sikkerhetstjenesten bekrefter overfor Yle at de er kjent med den russiske etterretningstjenestens planer om  å regissere demonstrasjoner i Finland.

Ifølge avisen er det ingen tegn i dokumentene til at Russland klarte å iverksette akkurat dette i landet.

Men andre steder ble det gjennomført demonstrasjoner man mener Russland hadde regien på.

I mars ble det eksempelvis holdt en demonstrasjon i Paris, mot islam og mot Tyrkia, som Russland sto bak, skriver Yle og viser til Dossier Center.

Det er også avholdt store demonstrasjoner i flere andre europeiske land, som Tyskland, der budskapet blant annet har vært å avslutte støtten til Ukraina, noe som er sterkt i tråd med hva Kreml ønsker å formidle.

Det er ikke bevist at russerne har medvirket til å arrangere disse demonstrasjonene, men det anses ikke som direkte usannsynlig.

Russland og koranbrenningene

Det har videre vært spekulert på hvilken rolle Russland har i de mange koranbrenningene i Sverige, noe Document har omtalt tidligere, se artikkel under.

Document skrev blant annet:

Det politiske magasinet Bitter Winter tar for seg det nokså påfallende engasjementet fra aktører som Salwan Najem og Salwan Momika. Hvorfor er de plutselig i Sverige og brenner koraner? Er det noen som står bak og finansierer det?

Il Foglio», en respektert italiensk avis, var blant mediene som rapporterte den 29. juni om stemmer fra etterretningssamfunnet som mistenkte at Momika fungerte som en hånd for russiske agenter, hvis mål er å hindre utvidelsen av NATO.

 

Les også:

Nye tillatelser til koranbrenninger i Sverige: Mer bråk i vente

Bestill fra Document forlag. 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.