Sveriges statsminister Ulf Kristersson. Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis

Sveriges statsminister Ulf Kristersson opplyser  at samtalene med Tyrkia om den svenske Nato-søknaden skal gjenopptas et stykke ut i mars.

Det har lenge vært stillstand i føljetongen om Sveriges mulige Nato-medlemskap. Tyrkias president Erdogan har åpenbart satt seg på bakbena og sagt klart nei, slik veto-reglene i alliansen gir adgang til.

Han begrunner avslaget blant annet med Sveriges politikk overfor kurderne, og i senere tid også med koranbrenning utenfor Tyrkias ambassade i Sverige.

Nato-samtalene mellom Sverige og Tyrkia har rett og slett stått helt stille siden koranbrenningen i Stockholm i januar.

Nå kan imidlertid SVT berette at døren igjen kan være på gløtt for Sverige. Statsminister Ulf Kristersson skal ha informert om at nye samtaler mellom de to landene skal være på gang, i Tyrkia.

NTB melder om saken.

Statsministeren vil ikke gi noen nøyaktig dato, noe han begrunner med at datoen kan komme til å bli endret. Men han avviser at datoen er hemmelig.

Det har vært spekulert i om at den tyrkiske presidenten vil være villig til å slippe inn svenskene etter av presidentvalget i Tyrkia er avholdt denne våren. I dette ligger spekulasjoner om at Erdogan ønsker å vise en steil holdning overfor Sverige for markere fasthet på vegne av islam, og dermed sikre seg støtte fra sterkt islamorienterte velgere.

I mellomtiden har Finlands parallelle Nato-søknad blitt møtt med noe større velvilje fra tyrkerne, og det skal i prinsippet være klart for at Finland kan bli medlem. Se sak under.

Sett med Natos øyne er finsk medlemskap enda viktigere enn svensk, blant annet grunnet Finlands sterke forsvar og landets lange grense mot Russland.

Når både Finland og de baltiske statene er med i Nato, vil også en eventuell russisk aggresjon mot Sverige være geografisk betydelig mer krevende å gjennomføre, uten å komme i konflikt med Nato.

Les også: 

Finlands utenriksminister: – Tyrkia sier at Finland innfrir Nato-kravene

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp flere bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.