Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan under en felles pressekonferanse med Sveriges statsminister Ulf Kristersson i Ankara den 8. november 2022. Foto: Burhan Ozbilici / AP / NTB.

Tyrkia kommer til å si nei til svensk medlemskap i NATO så lenge Sveriges regjering tillater at Koranen brennes, sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan i en tale til det tyrkiske parlamentet onsdag.

Erdoğans uttalelse ble møtt med stående applaus, melder Expressen.

– Min hellige bok, Koranen, brennes og ødelegges. Så lenge dere tillater dette, kommer vi ikke til å si ja til at dere får bli med i NATO, sier Erdoğan under et møte i parlamentet, og møtes av stående ovasjoner og applaus.

Vi stiller oss positive til Finland, men ikke til Sverige, sier den tyrkiske presidenten.

Finland stiller seg kjølig til Tyrkias forsøk på å isolere Sverige:

Tyrkias utenriksminister Mevlüt Cavusoglu har under en pressekonferanse ved et besøk i Estland sagt at det er opp til NATO om man skal behandle Sverige og Finlands søknader separat.

Finlands utenriksminister Pekka Haavisto har på sin side sagt at landets standpunkt ikke endres, og at Finland vil bli med i NATO sammen med Sverige.

Den diplomatiske krisen mellom Tyrkia og Sverige som er blitt utløst av den anti-islamske aktivisten Rasmus Paludans koranbrenning, tegner til å bli noe av en kattepine for NATO.

Flere observatører mener imidlertid at Erdoğan kun driver et politisk spill til innenrikspolitisk bruk. Det er parlaments- og presidentvalg i Tyrkia i mai. Erdoğan er ikke sikker på seier, og kan dermed bruke Sverige til å fremstå som en kompromissløs og handlekraftig person som tar oppmerksomheten bort fra problemene på hjemmebane.

Den tyrkiske presidentens rådgiver og talsmann Ibrahim Kalin sa da også tirsdag at Tyrkia vil vente til juni med å bestemme seg om Sveriges NATO-medlemskap. På den måten har Sverige tid til å endre sine antiterrorlover, hevder Kalin.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson sier i praksis at Rasmus Paludan er et hår i suppen. Det er viktig at situasjonen «kjøles ned», sa Kristersson tirsdag ifølge en TT-melding som er offentliggjort av Dagens Nyheter.

– Vi har sett hvordan enkelte svenske demonstrasjoner, i seg selv helt lovlige, utført av en liten gruppe eller til og med enkeltindivider, kan få store konsekvenser for bildet av Sverige i verden og for svenskers sikkerhet utenlands.

De som gjør dette, er blitt «nyttige idioter» for utlendinger som vil piske opp stemningen mot Sverige, hevder den svenske statsministeren.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.