Rasmus Paludan brenner en koran i Stockholm den 1. mai 2022. Foto: Fredrik Persson / TT / NTB.

Svensk politi har gitt både den anti-islamske aktivisten Rasmus Paludan og en lobby­organisasjon for Tyrkias president Erdogan tillatelse til å demonstrere i Stockholm lørdag.

Dansk-svenske Paludan, som leder det danske partiet Stram Kurs, har tidligere varslet at han kommer til å brenne en koran i nærheten av Tyrkias ambassade i 13-tiden.

Men nå er det altså klart at det også blir en motdemonstrasjon bare 50 meter unna på samme sted.

Det er organisasjonen Union of European Turkish Democrats (UETD), som står den tyrkiske president Recep Tayyip Erdoğan nær, som har fått lov til å demonstrere rett ved ambassaden, mens Paludans aksjon er blitt tildelt krysset mellom Nobelgatan og Djurgårdsbrunnsvägen, melder Dagens Nyheter.

Paludan vil protestere mot islam i Sverige og Tyrkias syn på svensk ytringsfrihet, skriver den svenske avisen.

– Det är viktigt att visa Erdogan att Sverige har yttrandefrihet. Det får han tåla, säger Paludan.

Markeringen kan skape diplomatiske forviklinger mellom Sverige og Tyrkia i en tid da Sverige ønsker medlemskap i NATO og Tyrkia har strittet imot og stilt betingelser for svensk medlemskap.

Turkiets har reagerat starkt på att en docka föreställande Erdogan hängdes upp i fötterna utanför Stockholms stadshus förra veckan. Presidentens talesperson har krävt att de ansvariga för händelsen ska ställas till svars. Dockan fick också Turkiet att skjuta upp den svenska talmannen Andreas Norléns besök i landet.

Vold og kaos oppstod i forbindelse med flere aksjoner fra Paludans side der han brente koraner i Sverige i 2022.

Stockholm-politiet sier ikke desto mindre at de vurderer risikoen for sammenstøt som lav og at de har dialog med begge grupper.

Document vil være tilstede ved Tyrkias ambassade lørdag for å følge med på situasjonen.

 

Kjøp billetter til Document-møtet i Oslo den 26. januar her.

 

Kjøp Johan Westerholms bok fra Document Forlag!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.