Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: AP Photo/Burhan Ozbilici, File

Tyrkia gjør et nytt trekk i sitt spill om svensk og finsk Nato-medlemsskap. Nå sier plutselig Tyrkias president Erdogan at han kan komme til å godta at Finland går inn i Nato uten Sverige.

I månedsvis har Tyrkia bedrevet et spill der landet forsøker å presse mest mulig av fordeler ut av situasjonen med svensk og finsk søknad om Nato-medlemskap.

Stadig nye krav har kommet på bordet, for at Tyrkia skal godta at de to landene slutter seg til Nato. Alle Nato-land har ifølge traktaten veto mot en utvidelse av alliansen, og det er dette kortet den tyrkiske presidenten spiller på.

Nå kommer det altså et nytt utspill fra Tyrkia, der landet gjør forskjell på de to søkerlandene. Det ene kan godta, det andre ikke.

NTB-AFP melder om saken.

– Dersom det er nødvendig, kan vi gi et annerledes svar når det gjelder Finland. Sverige vil bli sjokkert når vi gir et annerledes svar til Finland, sa Erdogan i TV-sendte uttalelser søndag.

Forhandlingene med Tyrkia om Nato-medlemskap for Sverige og Finland har så langt vært svært vanskelige, og flere observatører har pekt på at saken nå er blitt en del av den tyrkiske valgkampen.

Erdogan ønsker å fremstå overfor egen befolkning som sterk og tøff mot andre land.

Han skyver også religionen foran seg i sin appell muslimske velgere i eget land , ved å trekke inn Rasmus Paludans koranbrenning i Stockholm som en grunn til å nekte svensk Nato-medlemskap.

Tyrkia avlyste tirsdag et planlagt møte med Sverige og Finland om landenes Nato-søknader i februar.

Tidligere denne uken sa Erdogan at Sverige ikke lenger kunne vente seg tyrkisk støtte til sin søknad om Nato-medlemskap. I etterkant åpnet Finlands utenriksminister Pekka Haavisto døren på gløtt for at landet kan bli medlem av Nato uten Sverige, men understreket samtidig at samkjøringen mellom de to landene vil fortsette.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson har uttalt at han har forståelse for signalene som kommer fra Finland, men har understreket at finsk inntreden i Nato uten Sverige trolig bare er aktuelt dersom det blir klart at Sverige permanent holdes utenfor.

Spørsmålet mange stiller seg, er hvor lenge en figur som denne tyrkiske presidenten kan få bedrive sitt spill og stanse en Nato-utvidelse alle de andre allianse-landene ønsker.

Les også:

Rasmus Paludan: – Jeg kommer til å brenne en koran foran den tyrkiske ambassaden i København hver fredag

Bestill fra Document forlag:

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.