NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: AP Photo/Olivier Matthys

NATO sliter fortsatt med å imøtekomme Tyrkias president Erdogans motstand mot svensk og finsk medlemskap i alliansen. Nå har Stoltenberg hatt det han kaller en «konstruktiv samtale» med Erdogan.

NTB skriver at Sverige og Finland nok en gang var tema da NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg snakket med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan på telefon fredag.

– Konstruktiv samtale med president Erdogan. Tyrkia er en verdifull alliert og vi berømmer deres innsats for å få meglet fram en avtale om matsikkerhet, skriver Stoltenberg på Twitter fredag kveld.

– Vi tok opp Finland og Sveriges Nato-tiltredelse og vil fortsette dialogen, skriver Stoltenberg videre.

I en uttalelse fra Erdogans kontor heter det at den tyrkiske presidenten påpekte overfor Stoltenberg at Tyrkias sikkerhetsbekymringer angående svensk og finsk medlemskap er basert på «legitime grunner».

– Erdogan understreket også at begge de to søkerlandene må gjøre det klart at de har sluttet å støtte terrorisme, at de har opphevet sanksjoner mot Tyrkia og at de er klare til å vise solidaritet med alliansen, heter det videre i uttalelsen fra Erdogans kontor. Tyrkia omtaler kurdiske grupper som terrorister.

Erdogan har flere ganger sagt at han ikke ønsker Finland og Sverige i Nato. Han har anklaget de to landene for å støtte væpnede kurdiske grupper.

Dette har blitt avvist av både den finske og den svenske regjeringen.

Både NATO-ledelsen, USAs regjering og ledende europeiske politikere har gjentatte ganger uttalt at dette vil løse seg.

Imens går tiden, Erdogan fremstår like motvillig, og Finland og Sveriges medlemskap er fortsatt kun en plan, og ingen realitet.

Les også: 

Erdoğans spill fortsetter: Har snakket med Stoltenberg, Andersson og Niinistö

 

Endelig! Nå er den her, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Kents bok her!

 

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.